De docenten van de Algemene Middelbare School (AMS) hebben vandaag het werk neergelegd in reactie op het uitblijven van betalingen voor gewerkte overuren sinds oktober. Naast deze achterstallige betalingen hebben ook nieuwe leerkrachten, die vanaf oktober in dienst zijn, nog steeds geen salaris ontvangen. Bovendien zijn gepensioneerde docenten, die tijdelijk invallen om het tekort aan leerkrachten op te vangen, eveneens niet betaald.
Leerkrachten Rachel Graanoogst en Don Carlos Elliot uiten tegen ABC hun frustratie over de situatie en benadrukken hoe demotiverend het is om voor de klas te staan onder deze omstandigheden. “Het is moeilijk om gemotiveerd te blijven als we niet betaald worden voor ons werk. De situatie in het onderwijs is verontrustend, en het maakt het alleen maar erger,” zegt Graanoogst.
Ondanks de steun voor de staking onder de leerkrachten, begrijpen studenten van de AMS, zoals Kelisha Djoe en Juninio Libretto, dat de actie hun eigen onderwijs verstoren. “We begrijpen waarom de docenten in actie komen, maar het is jammer dat wij de dupe zijn van deze situatie. Onze lessen zijn in gevaar,” aldus Djoe.
De staking heeft de steun gekregen van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS), die zich hebben aangesloten bij de protesten. Ondervoorzitter van de BvL, Radjinder Ramnath, stelt zich ernstige vragen over de gang van zaken bij het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. “Het is onvoorstelbaar dat leerkrachten al zes maanden geen salaris hebben ontvangen. Hoe kan het ministerie van Onderwijs functioneren als het zijn docenten niet betaalt? Het lijkt wel of er geen respect is voor het onderwijs.”
Ramnanth doet verder een felle oproep aan de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Henry Ori. “Minister Ori gedraagt zich als een slavendrijver. Hoe is het mogelijk dat leerkrachten, die hard werken om het onderwijs draaiende te houden, niet worden betaald? Dit is onaanvaardbaar en moet onmiddellijk worden opgelost”, zegt hij aan ABC.
De reactie van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur wordt nog steeds afgewacht, maar het is duidelijk dat de onbetaalde uren en de uitblijvende betalingen de situatie verder verergeren. De staking heeft inmiddels geleid tot verstoringen in het lesrooster van de AMS, en de toekomst van de lessen blijft onzeker zolang de kwestie niet wordt opgelost.
- OPLOPENDE SPANNINGEN TUSSEN GUYANA EN VENEZUELA..
- Nieuwe notaris Baldew: ‘Ik heb eindelijk mijn mijlpaal bere…..
- President Santokhi brengt historisch bezoek Betheljada..
- Trump trekt legale status in voor 530.000 immigranten in de…..
- Ines Pané en Dinotha Vorswijk hoog op ABOP lijst..
- Abop presenteert met veel bombari DNA-kandidatenlijst..
- ABOP presenteert kandidatenlijst: Brunswijk opnieuw lijsttr…..
- SURINAME KAN EEN VOORBEELD NEMEN AAN GUYANA..
- VERKIEZINGSVEILIGHEID GEGARANDEERD, MAAR WAT DAARNA?..
- Luxe zonder verantwoordelijkheid: Tijd voor Nieuwe Politiek…..
- Jongeren..
- EAG International Airport is nu onderdeel van het internati…..
- President Santokhi bezoekt Betheljada op Internationale Dag…..
- “Deze mensen (Hof van Justitie) verdienen een standbeeld…..
- Dienstwapen uit woning politieman gestolen..
- Dienstwapen gestolen uit woning politieambtenaar..
- STAATSSCHULD EN DE ACHTERUITKIJKSPIEGEL..
- AMOKSI KENT ZIJN TAKEN NIET..
- Paus Franciscus verlaat ziekenhuis na vijf weken..
- Diefstal middels braak bij woning politieambtenaar..
- Ook derde inzittende eenzijdige aanrijding Kennedyweg overl…..