De docenten van de Algemene Middelbare School (AMS) hebben vandaag het werk neergelegd in reactie op het uitblijven van betalingen voor gewerkte overuren sinds oktober. Naast deze achterstallige betalingen hebben ook nieuwe leerkrachten, die vanaf oktober in dienst zijn, nog steeds geen salaris ontvangen. Bovendien zijn gepensioneerde docenten, die tijdelijk invallen om het tekort aan leerkrachten op te vangen, eveneens niet betaald.
Leerkrachten Rachel Graanoogst en Don Carlos Elliot uiten tegen ABC hun frustratie over de situatie en benadrukken hoe demotiverend het is om voor de klas te staan onder deze omstandigheden. “Het is moeilijk om gemotiveerd te blijven als we niet betaald worden voor ons werk. De situatie in het onderwijs is verontrustend, en het maakt het alleen maar erger,” zegt Graanoogst.
Ondanks de steun voor de staking onder de leerkrachten, begrijpen studenten van de AMS, zoals Kelisha Djoe en Juninio Libretto, dat de actie hun eigen onderwijs verstoren. “We begrijpen waarom de docenten in actie komen, maar het is jammer dat wij de dupe zijn van deze situatie. Onze lessen zijn in gevaar,” aldus Djoe.
De staking heeft de steun gekregen van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS), die zich hebben aangesloten bij de protesten. Ondervoorzitter van de BvL, Radjinder Ramnath, stelt zich ernstige vragen over de gang van zaken bij het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. “Het is onvoorstelbaar dat leerkrachten al zes maanden geen salaris hebben ontvangen. Hoe kan het ministerie van Onderwijs functioneren als het zijn docenten niet betaalt? Het lijkt wel of er geen respect is voor het onderwijs.”
Ramnanth doet verder een felle oproep aan de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Henry Ori. “Minister Ori gedraagt zich als een slavendrijver. Hoe is het mogelijk dat leerkrachten, die hard werken om het onderwijs draaiende te houden, niet worden betaald? Dit is onaanvaardbaar en moet onmiddellijk worden opgelost”, zegt hij aan ABC.
De reactie van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur wordt nog steeds afgewacht, maar het is duidelijk dat de onbetaalde uren en de uitblijvende betalingen de situatie verder verergeren. De staking heeft inmiddels geleid tot verstoringen in het lesrooster van de AMS, en de toekomst van de lessen blijft onzeker zolang de kwestie niet wordt opgelost.
- Derde inzittende aanrijding Kennedyweg overleden..
- Ramdin tevreden over het gevoerde beleid..
- Bewolkt en af en toe buien in de middag..
- Bibis geeft na maanden informatie aan in België opgesloten …..
- Spannende wedstrijden bij start 2e ronde troefcallcompetiti…..
- Surinaamse studenten winnen brons tijdens internationale mo…..
- SVJ veroordeelt intimidatie van journalist..
- Sheinbaum: “Verkiezingen voor rechterlijke macht maken Mexi…..
- August Hans Ricardo de Randamie (74) Rotterdam 16-3-2025..
- Jolanda Eugenie Meijer-Hanenberg (66) Amsterdam 17-3-2025..
- Zakat, hoe en waarom..
- Zonne-energie voor Boven Suriname..
- Recidivist Wap opnieuw veroordeeld voor woninginbraak..
- Anton de Kom-tentoonstelling feestelijk geopend in Openluch…..
- Brunswijk haalt fel uit naar de NDP: ‘Mi pur’ y…..
- Brunswijk: ABOP komt als winnaar uit de bus..
- Basketballer Fräser bij rentree: ‘Lekker gevoel om weer op …..
- Zaak PVP tegen CHS en president pas onherroepelijk na mogel…..
- Partijcongres HVB keurt NDP-kandidaten Noersalim en Sapoen …..
- SVJ: Wissen van beeldmateriaal journalist is schending pers…..
- BLTO roept leden op vandaag massaal thuis te blijven..