Tekst en beeld Lucien de Freitas
AMSTERDAM — ‘Verweven verleden, verbonden toekomst’. Dat is het thema voor de jaarlijkse Keti Koti viering dit jaar in Nederland. In Amsterdam Zuidoost, het stadsdeel waar de meeste Surinamers in Nederland wonen, hebben de Evangelisch-Lutherse Gemeente en de Protestantse Gemeente in een gezamenlijke dienst zondag de afschaffing van de slavernij herdacht. In een feestelijk aangeklede kerkzaal met vlaggen van Nederland, Suriname en de Nederlandse Antillen, Surinaamse hoofddoeken en andere Surinaamse attributen hebben de kerkgangers gezamenlijk aandacht besteed aan dé hoogtijdag voor Surinamers en Antillianen in kerkelijk Nederland.
De overdenking (preek), liederen en gebeden en voordracht hadden allemaal betrekking op het slavernijverleden en het heden. Tijdens de dienst werd ook een waterritueel uitgevoerd onder andere als symbool voor de tranen die de tot slaafgemaakten hebben laten vloeien bij het verlaten van de hen vertrouwde omgeving en als symbool van de oceanen waarover ze vervoerd werden. Maar ook als symbool voor het water dat nodig was voor een goede oogst van op de plantages geteelde producten zoals suiker, koffie en cacao voor de slavenhouders en voor hun land, Nederland.
“De dienst werd afgesloten met het zingen van het Surinaams en het Nederlands Volkslied“
Een van de opvallende liederen die werden gezongen was ‘We shall overcome some day….’ De dienst werd afgesloten met het zingen van het Surinaams en het Nederlands Volkslied.
Gaven voor Suriname
Net als vorig jaar wordt de collecte dit jaar bestemd voor een project in Suriname. Vorig jaar was het ’t bejaardencentrum Siembah in Commewijne en dit jaar gaat de opbrengst van de inzameling naar het kinderwerk van stichting Riyos. De stichting richt zich allereerst op kansarme kinderen.
Er is opvang voor kinderen van nul tot zestien jaar die vanwege crisis thuis direct hun familie moeten verlaten. Maar er is ook dagopvang en peuteronderwijs. Bij dit laatste wordt gewerkt aan een goede basis voordat het kind naar school gaat, zodat het zonder taalachterstand op de basisschool kan starten. Ook voor dat basisonderwijs zorgt Riyos. Daarnaast is er naschoolse opvang en huiswerkbegeleiding.
Tweede Kamer
Behalve de gezamenlijke viering was er zondag ook een viering in Wie Egie Kerki van de Evangelische Broedergemeenter. Dinsdag 1 juli is er van dezelfde gemeente in de Amsterdamse Koningskerk ook een Keti Koti dienst. Aansluitend vindt de jaarlijkse herdenking plaats in het Oosterpark, eveneens in Amsterdam.
Onder vooral Surinamers in Nederland is wrevel ontstaan, omdat een meerderheid in de Tweede Kamer, het parlement, een voorstel om de dinsdagse vergadering later te laten beginnen dan normaal heeft verworpen. Oppositiepartij Denk had dit voorstel gedaan om Kamerleden die naar de herdenking in het Oosterpark willen gaan die mogelijkheid te bieden.
- Eskak: beschuldiging PL rond Javaans Nieuwjaar ongegrond en…..
- Handelmij Dawson N.V...
- Suriname reageert geschokt op overlijden van DNA-lid Patric…..
- Wie betaalt de verkiezingspropaganda?..
- Simons bedankt Para voor buitengewone inzet..
- Nieuwe single Byciel Watsaam weer verrassend..
- Vandalisten vernielen speeltoestellen Brasaplein..
- Ramdin houdt eerste OAS-vergadering in Antigua en Barbuda..
- Esajas: ‘SRD geen stabiele rekeneenheid meer’..
- Simons in Para: Simons: Decentralisatie wordt speerpunt van…..
- Diefstal Johan Adolf Pengel-luchthaven opgelost..
- SEOGS, blubber en politiek..
- Braziliaan overlijdt na ongeval met ATV..
- Sewcharan hoopt op verkiezing president en vicepresident zo…..
- RVM besloot dat Javaans Nieuwjaar geen nationale vrije dag …..
- Putin veroordeelt Amerikaanse aanval op Iran..
- Verpaupering ‘Sosis’..
- Geestelijk verwarde bewoner steekt eigen woning in brand..
- Suriname slaagt er niet in om te stunten en is uitgeschakel…..
- Dief slaat toe op recreatieoord, ontvreemdt sieraden..
- Inbraak bij STVS zorgt voor ravage, maar geen buit meegenom…..