Jongeren staan voor complexe uitdagingen die hun toekomstperspectieven bedreigen. Armoede, onderwijsachterstanden, geweld, werkloosheid en tienerzwangerschappen vormen een hardnekkige vicieuze cirkel waar veel jongeren moeilijk uit kunnen breken. Deze problemen zijn onderling verweven en vragen om een brede, gecoördineerde aanpak waarbij verschillende ministeries en maatschappelijke organisaties samenwerken om duurzame oplossingen te realiseren.
Vertegenwoordigers van zeven multidisciplinaire werkgroepen hebben op 31 januari hun aanbevelingen gepresenteerd voor een integrale aanpak van de jongerenproblematiek in Suriname. De presentatie vond plaats in de vergaderzaal van Cenasu en werd bijgewoond door ministers die jeugd in hun portefeuille hebben. Het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW en J) speelt een centrale rol in deze aanpak en coördineert de samenwerking tussen verschillende ministeries en instanties.
De werkgroepen, opgericht in oktober 2024, onderzochten diverse aspecten van de problematiek, waaronder schooluitval, criminaliteit, kindermishandeling, tienerzwangerschappen, fysieke en mentale gezondheid en de behoefte aan veilige ontmoetingsplekken. Hun rapporten onderstrepen dat een eenzijdige aanpak niet volstaat en dat alleen een gezamenlijke inspanning structurele verandering kan brengen.
Tijdens de presentaties werd benadrukt dat jongeren niet alleen kwetsbaar zijn door externe omstandigheden, maar ook door een gebrek aan structurele ondersteuning en preventieve maatregelen. De werkgroepen presenteerden voorstellen om deze kwesties integraal aan te pakken, waarbij werd ingezet op onder meer betere onderwijsprogramma’s, intensievere sociale begeleiding en strengere regelgeving ter bescherming van jongeren tegen misbruik en verwaarlozing.
Minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur stelde voor om binnen twee weken een presentatie te geven aan de President en de Regeringsraad. Hij pleitte ervoor de aanbevelingen snel om te zetten in concrete projecten en de benodigde financiële middelen vrij te maken.
AW en J-minister Steven Mac Andrew onderstreepte op zijn beurt het belang van samenwerking en een gecoördineerd jeugdbeleid om versnippering tegen te gaan en de effectiviteit van overheidsinterventies te maximaliseren.
De aanbevelingen worden nu verwerkt in een eindrapport, dat als leidraad zal dienen voor toekomstig beleid. Ministeries worden aangespoord hun middelen beter af te stemmen, overlappingen te vermijden en gezamenlijke projecten op te zetten om een grotere impact te realiseren.
- MIGRANTEN VERWELKOMEN, OF BESTELEN EN WEGPESTEN?..
- Geslaagd Netwerk Event van de 12de editie van de Bouw-, Woo…..
- Vermiste man gevonden: lichaam komt dagen later boven water..
- “Politieke stunt bouw zeedijk Weg naar Zee”..
- 30 bromfietsers vorig jaar omgekomen in het verkeer..
- Huize Ashiana krijgt bloeddrukmeters van het kabinet..
- Oriënterend bezoek Staatsolie aan FPSO-faciliteit Guyana..
- Indiase voedselpakketten zullen op veiligheid gecontroleerd…..
- VN-mensenrechtendeskundige op bezoek in Suriname..
- ‘Jouw Stem Telt’: bewuste keuzes voor een sterker Surin…..
- Damaru lanceert campagne ‘Jouw stem, het verschilR…..
- Bronto Somohardjo: “Landvreugd is de ‘prey prey’-mini…..
- 2024: Verkeersslachtoffers toegenomen; grootste groep jonge…..
- Bekendmaking..
- Grote interesse onder diaspora om te werken in Suriname..
- Ramadhin ontkent intrekken Bazo-kaarten en dure hartoperati…..
- Piloot lichtgewond bij crash privévliegtuig in Maripasoula..
- OM bevestigt ontvangst 10 verzoekschriften Wi Sranan..
- Del Castilho: Terugroepwet ongewenst, maar noodzakelijk..
- Migratie-uitdagingen en de noodzaak van een duurzaam beleid…..
- Overwegend buien en onweersbuien..