Jongeren staan voor complexe uitdagingen die hun toekomstperspectieven bedreigen. Armoede, onderwijsachterstanden, geweld, werkloosheid en tienerzwangerschappen vormen een hardnekkige vicieuze cirkel waar veel jongeren moeilijk uit kunnen breken. Deze problemen zijn onderling verweven en vragen om een brede, gecoördineerde aanpak waarbij verschillende ministeries en maatschappelijke organisaties samenwerken om duurzame oplossingen te realiseren.
Vertegenwoordigers van zeven multidisciplinaire werkgroepen hebben op 31 januari hun aanbevelingen gepresenteerd voor een integrale aanpak van de jongerenproblematiek in Suriname. De presentatie vond plaats in de vergaderzaal van Cenasu en werd bijgewoond door ministers die jeugd in hun portefeuille hebben. Het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW en J) speelt een centrale rol in deze aanpak en coördineert de samenwerking tussen verschillende ministeries en instanties.
De werkgroepen, opgericht in oktober 2024, onderzochten diverse aspecten van de problematiek, waaronder schooluitval, criminaliteit, kindermishandeling, tienerzwangerschappen, fysieke en mentale gezondheid en de behoefte aan veilige ontmoetingsplekken. Hun rapporten onderstrepen dat een eenzijdige aanpak niet volstaat en dat alleen een gezamenlijke inspanning structurele verandering kan brengen.
Tijdens de presentaties werd benadrukt dat jongeren niet alleen kwetsbaar zijn door externe omstandigheden, maar ook door een gebrek aan structurele ondersteuning en preventieve maatregelen. De werkgroepen presenteerden voorstellen om deze kwesties integraal aan te pakken, waarbij werd ingezet op onder meer betere onderwijsprogramma’s, intensievere sociale begeleiding en strengere regelgeving ter bescherming van jongeren tegen misbruik en verwaarlozing.
Minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur stelde voor om binnen twee weken een presentatie te geven aan de President en de Regeringsraad. Hij pleitte ervoor de aanbevelingen snel om te zetten in concrete projecten en de benodigde financiële middelen vrij te maken.
AW en J-minister Steven Mac Andrew onderstreepte op zijn beurt het belang van samenwerking en een gecoördineerd jeugdbeleid om versnippering tegen te gaan en de effectiviteit van overheidsinterventies te maximaliseren.
De aanbevelingen worden nu verwerkt in een eindrapport, dat als leidraad zal dienen voor toekomstig beleid. Ministeries worden aangespoord hun middelen beter af te stemmen, overlappingen te vermijden en gezamenlijke projecten op te zetten om een grotere impact te realiseren.
- Suriname in de schijnwerpers: Tragikomedie van deze week (9…..
- Zestigjarige man negeert beschermingsbevel en molesteert ex…..
- Ex-vriend veroordeeld voor smaad, diefstal en bedreiging..
- VN-mensenrechtendeskundige bezoekt Suriname..
- Betalingsverwachting werkzoekenden niet altijd in overeenst…..
- NH en UNDP werken samen aan realisatie 24/7 stroomvoorzieni…..
- Toenemende Censuur op TikTok: Palestijnse Onderwerpen in Vi…..
- Controle op illegale visserij verhoogd, prijzen van vis sti…..
- Ramadhin: ‘Risicogroepen kunnen zich bij BOG aanmelden voor…..
- Zuid-Korea gaat betonnen muur verwijderen na dodelijke vlie…..
- Verdachte die ondanks beschermingsbevel ex-vrouw molesteert…..
- Regering zoekt liefs voorfinancierders voor back-up generat…..
- Personeel ROS: “Wij willen loon, geen vrije dagen”..
- Uitslagen Voetbalwedstrijden van 24 Januari 2025..
- Ministerie van GBB heeft meeste rechtszaken tegen zich; rui…..
- Bisschop Budde Weigert Excuses na Verzoek om Mededogen voor…..
- ILO-directeur: ‘Suriname toonaangevend bij implementatie De…..
- Geld voor communicatiemast luchthaven en voor Wakaypompen..
- Vijf nieuwe bloeddrukmeters voor Huize Ashiana..
- EBS-directeur Brunswijk dringt aan op spoedig huren van noo…..
- Rovers knevelen en mishandelen man tot bloedens toe en make…..