Tekst en beeld Sharon Singh
PARAMARIBO – De bekende Nederlands-Surinaamse televisie- en radiopresentator Humberto Tan bracht onlangs een kort bezoek aan Suriname voor het tv-programma Sporen van Slavernij, waarin hij op zoek gaat naar zijn familiegeschiedenis. “Ik ben naar het Nationaal Archief geweest, langs de Wagenwegstraat waar mijn moeder woonde en ik geboren ben, en ook naar de Prinsenstraat, waar waarschijnlijk mijn voormoeder tot slaaf was gemaakt,” vertelt Tan, bekend van onder andere het NOS Journaal en RTL 4.ADVERTISEMENT
Geen politieke uitsprakenADVERTISEMENT
Hij verbleef vijf dagen in het land en kon het verkiezingscampagnelawaai niet missen. Toch houdt hij zich op de vlakte als het over de politiek gaat. “Ik woon in Nederland en vind niet dat ik een oordeel moet vellen over wat hier tijdens de verkiezingen speelt.” Eén onderwerp wil hij wel benoemen: de periode onder ex-president Desi Bouterse (eind december vorig jaar overleden). “Ik snap niet goed hoe hij zo populair kon zijn. Hij is tenslotte niet voor niets veroordeeld. Maar verder hoop ik gewoon dat Suriname een goede keuze maakt, voor Suriname.”
Adviezen voor jongeren die voor het eerst gaan stemmen heeft hij niet. “Van mij krijg je geen politieke uitspraken. Dat vind ik niet gepast. In Nederland geef ik gerust mijn mening, maar hier niet.” Tan vertelt dat hij onlangs sprak met een juridische vereniging in Nederland over de toekomst van Suriname. “Vanaf 2028 komt er waarschijnlijk veel geld binnen uit olie en gas. Toen dacht ik: hoe kan Suriname dat geld goed gebruiken?”
Wat te doen met olieinkomsten?
Hij stelt zichzelf de vraag: wordt Suriname het nieuwe Venezuela, of wordt het eerder als Dubai of Guyana? “Ik hoop het tweede,” zegt hij. Volgens hem is het nu tijd om na te denken over hoe die inkomsten het beste ingezet kunnen worden, op een manier waarvan de hele bevolking profiteert. Tan noemt vier cruciale thema’s: infrastructuur, gezondheidszorg, onderwijs en natuur (als inkomstenbron). “Stel je voor dat je per thema 500 miljoen euro beschikbaar hebt. Dat zou Suriname echt vooruit kunnen helpen. Denk aan een soort deltaplan voor elk van die vier gebieden.”
Experts inzetten
Volgens hem moeten Surinaamse experts uit die sectoren het voortouw nemen, niet de politiek. “Politici zijn te vaak bezig met geld binnenhalen zonder te kijken wat het effect is op de samenleving.” Hij vindt ook niet dat ondernemers de kar moeten trekken: “Die zijn bezig met winst maken.”
De sleutel ligt volgens Tan bij deskundigen met een langetermijnvisie. “Zet die mensen aan tafel. Laat hen uitleggen wat ze met het geld zouden doen, welke plannen ze hebben. Misschien is er dan een echte kans dat de olie- en gasopbrengsten Suriname gericht vooruithelpen.”
- VHP: Verkiezing is feestdag van onze democratie..
- Adhin: “Regering-Santokhi verantwoordelijk voor 115 schanda…..
- President: Stem met trots, niet met haat..
- President Santokhi roept op tot waardige en vreedzame verki…..
- Rusland: ‘Niet 750 dollar, maar duizenden voor elke Surinam…..
- ABOP presenteert deel verkiezingsprogramma tijdens slotmass…..
- NOOIT MEER PAARS, ZE HEBBEN HUN KREDIET VERSPEELD!..
- LASTERCAMPAGNES BLIJVEN HET POLITIEKE TONEEL DOMINEREN..
- Ministerie van Financiën verduidelijkt kernpunten van het R…..
- A20: ‘We gaan verrassen’..
- Seniorenburgers in Nickerie ontvangen eerste RVI-bijdrage..
- Dasai: “Stedenbouwkundige wet is verouderd en moet dringend…..
- In Memoriam: Stanley Richenel Walther Hoever..
- Mathoera over verschil in visie bij de VHP: ‘may the best m…..
- Boodschap president Santokhi in verband met de verkiezingen..
- VLS: 25 mei – Een dag van democratie, geen verdeeldheid..
- Rusland: “NPS wil grootste worden omwille van goed bestuur,…..
- Lukuman doet laatste echte peiling voor de verkiezingen van…..
- A20: Kom in vrede, stem met overtuiging..
- A20 rekent af met oude politiek..
- Atompai: “Wij nemen over met visie en respect voor militair…..