Tekst en beeld Sharon Singh
PARAMARIBO – De bekende Nederlands-Surinaamse televisie- en radiopresentator Humberto Tan bracht onlangs een kort bezoek aan Suriname voor het tv-programma Sporen van Slavernij, waarin hij op zoek gaat naar zijn familiegeschiedenis. “Ik ben naar het Nationaal Archief geweest, langs de Wagenwegstraat waar mijn moeder woonde en ik geboren ben, en ook naar de Prinsenstraat, waar waarschijnlijk mijn voormoeder tot slaaf was gemaakt,” vertelt Tan, bekend van onder andere het NOS Journaal en RTL 4.ADVERTISEMENT
Geen politieke uitsprakenADVERTISEMENT
Hij verbleef vijf dagen in het land en kon het verkiezingscampagnelawaai niet missen. Toch houdt hij zich op de vlakte als het over de politiek gaat. “Ik woon in Nederland en vind niet dat ik een oordeel moet vellen over wat hier tijdens de verkiezingen speelt.” Eén onderwerp wil hij wel benoemen: de periode onder ex-president Desi Bouterse (eind december vorig jaar overleden). “Ik snap niet goed hoe hij zo populair kon zijn. Hij is tenslotte niet voor niets veroordeeld. Maar verder hoop ik gewoon dat Suriname een goede keuze maakt, voor Suriname.”
Adviezen voor jongeren die voor het eerst gaan stemmen heeft hij niet. “Van mij krijg je geen politieke uitspraken. Dat vind ik niet gepast. In Nederland geef ik gerust mijn mening, maar hier niet.” Tan vertelt dat hij onlangs sprak met een juridische vereniging in Nederland over de toekomst van Suriname. “Vanaf 2028 komt er waarschijnlijk veel geld binnen uit olie en gas. Toen dacht ik: hoe kan Suriname dat geld goed gebruiken?”
Wat te doen met olieinkomsten?
Hij stelt zichzelf de vraag: wordt Suriname het nieuwe Venezuela, of wordt het eerder als Dubai of Guyana? “Ik hoop het tweede,” zegt hij. Volgens hem is het nu tijd om na te denken over hoe die inkomsten het beste ingezet kunnen worden, op een manier waarvan de hele bevolking profiteert. Tan noemt vier cruciale thema’s: infrastructuur, gezondheidszorg, onderwijs en natuur (als inkomstenbron). “Stel je voor dat je per thema 500 miljoen euro beschikbaar hebt. Dat zou Suriname echt vooruit kunnen helpen. Denk aan een soort deltaplan voor elk van die vier gebieden.”
Experts inzetten
Volgens hem moeten Surinaamse experts uit die sectoren het voortouw nemen, niet de politiek. “Politici zijn te vaak bezig met geld binnenhalen zonder te kijken wat het effect is op de samenleving.” Hij vindt ook niet dat ondernemers de kar moeten trekken: “Die zijn bezig met winst maken.”
De sleutel ligt volgens Tan bij deskundigen met een langetermijnvisie. “Zet die mensen aan tafel. Laat hen uitleggen wat ze met het geld zouden doen, welke plannen ze hebben. Misschien is er dan een echte kans dat de olie- en gasopbrengsten Suriname gericht vooruithelpen.”
- OKB roept kiezers op: stem voor de toekomst van Suriname..
- Dc Commewijne tevreden over aantal opgehaalde oproepingskaa…..
- Regen en onweer op deze verkiezingsdag..
- Santokhi en Mathoera: stem op de kandidaat dichtbij uw hart..
- NDP eist stopzetting van digitale uitslagpublicatie via app…..
- Trump snijdt fors in Nationale Veiligheidsraad: tientallen …..
- Pawiroredjo: een einde maken aan wanbeleid, wanbestuur en c…..
- Kiezen voor oude of nieuwe bezems!..
- Handelingen op een stembureau kunnen strafbaar zijn..
- Billboard-verhuurbedrijven floreren in verkiezingstijd: per…..
- ECD haalt grote partij vervallen producten uit supermarkten…..
- Laatste voorbereidingen en instructies voor verkiezingsdag..
- Campagne gevoerd; burger zal nu spreken..
- President Santokhi: ‘Stem met trots, zonder haat of nijd…..
- President Santokhi: “Het wordt een feestdag van onze democr…..
- Suriname zet screeningposten op in grensgebied in aanloop n…..
- NDP eist stopzetting publicatie via app..
- Test verkiezingen..
- Saskia Walden had gelijkwaardigheid en eerlijkheid verwacht…..
- Noboa belooft bij inauguratie moorden te verminderen in Ecu…..
- Lothar Boksteen legt stemprocedure uit..