De huidige regering geeft aan dat herstel, stabilisatie en sociale versterking vanaf het aantreden centraal staat in haar beleid. Hierop is de nadruk gelegd tijdens de eerste regeringspersconferentie op donderdag 9 januari 2025 in de Congreshal.
President Chandrikapersad Santokhi, een zestal ministers en onderminister Maurits Hassankhan van Binnenlandse Zaken zijn ingegaan op onder andere het onderwijs-, veiligheids-, financieel en sociaal beleid, de gezondheidszorg, de voorbereidingen naar de verkiezingen en andere actuele zaken. Daarnaast is ook stilgestaan bij de verworvenheden, uitdagingen en ontwikkelingen in het afgelopen jaar en de perspectieven voor 2025. President Santokhi gaf aan dat de investeringen in internationale samenwerking hebben geleid tot internationaal vertrouwen. Dit draagt bij aan schuldherschikking, financiële ondersteuning en een verhevigde vorm van internationale samenwerking, zowel vanuit de regio, individuele staten alsook internationale instituten. Het staatshoofd zei verder dat de regering hervormingen heeft doorgevoerd en soms verregaande maatregelen heeft getroffen. Deze waren gericht op herstel, wederopbouw en stabilisatie. De regering beseft dat de maatregelen tevens impact hebben op kwetsbare groepen en dat er ook nieuwe kwetsbare groepen kunnen ontstaan, met name in de onderste lagen van de middenklasse. Om deze kwetsbare groepen te beschermen, heeft de regering een speciaal programma ontwikkeld dat op structurele wijze ondersteuning biedt aan minder draagkrachtigen.
Verder is aangegeven dat in 2024 meer dan SRD 5 miljard is besteed aan de ondersteuning van minder draagkrachtigen. President Santokhi onderstreepte dat de maatregelen ervoor hebben gezorgd dat de inflatie structureel is gedaald. Verder is het begrotingstekort teruggebracht, de monetaire reserve gestegen, de staatsschuld afgenomen, de economische groei is positief en Surinames kredietwaardigheid verbeterd. Het staatshoofd benadrukte verder dat het sociaal programma een belangrijke pijler vormt binnen het beleid van de regering om de samenleving te versterken. Er is volgens hem vanaf dag 1 van de hervormingsmaatregelen rekening gehouden met de kwetsbare groepen. De Algemene Kinderbijslag (AKB) werd verhoogd van SRD 50 naar SRD 200, de Algemene Oudedagsvoorziening (AOV) van SRD 525 naar SRD 1750, de Financiële Bijstand Zwakke Huishoudens (FBZwHH) ging van SRD 33 naar SRD 1750 en de Financiële Bijstand voor mensen met een beperking van SRD 325 naar SRD 2500.
- Surinaamse kok Renzo zet internationale stap met restaurant…..
- NDP betuigt dank aan gemeenschap voor steun..
- Mathoera maakt geen punt van militair tenue bij uitvaart Bo…..
- Argentijnse politie zoekt naam van Nederlands/Surinaamse dr…..
- Oud-president van Guyana roept op tot verwijdering van Isra…..
- Amerikaanse ambassade gesloten op 9 januari wegens national…..
- Janiek Pomba 4e keer winnaar Bigi Broki 10K snelloop..
- Overwegend bewolkt met momenten van zonneschijn..
- Read: vakbeweging moet zich verzetten tegen mensen met twee…..
- Excessive alcohol consumption among youth during Owru Yari..
- SZF Director Harkisoen: “We do not pay for medical referral…..
- Deel aannemers vuilophaal legt werk neer vanwege betalingsa…..
- Paus benoemt eerste vrouw op toppositie in Vaticaan..
- The return of Mister Lasmibalsing: Jörgen Raymann captivate…..
- Canada: Trudeau treedt na negen jaar af als premier..
- Worstverkoper na woordenwisseling met klant onder bedreigin…..
- Wetsvoorstel ingediend om president, vicepresident en minis…..
- Jeugdzaken KPS zet nieuwe banners in tijdens voorlichtingss…..
- Jongeren Matawai eisen betrokkenheid en ontwikkeling in eig…..
- Van der San: “Leaders are mediocre and narrow-minded”..
- Statistische informatie agrarische sector wordt na zestien …..