De huidige regering geeft aan dat herstel, stabilisatie en sociale versterking vanaf het aantreden centraal staat in haar beleid. Hierop is de nadruk gelegd tijdens de eerste regeringspersconferentie op donderdag 9 januari 2025 in de Congreshal.
President Chandrikapersad Santokhi, een zestal ministers en onderminister Maurits Hassankhan van Binnenlandse Zaken zijn ingegaan op onder andere het onderwijs-, veiligheids-, financieel en sociaal beleid, de gezondheidszorg, de voorbereidingen naar de verkiezingen en andere actuele zaken. Daarnaast is ook stilgestaan bij de verworvenheden, uitdagingen en ontwikkelingen in het afgelopen jaar en de perspectieven voor 2025. President Santokhi gaf aan dat de investeringen in internationale samenwerking hebben geleid tot internationaal vertrouwen. Dit draagt bij aan schuldherschikking, financiële ondersteuning en een verhevigde vorm van internationale samenwerking, zowel vanuit de regio, individuele staten alsook internationale instituten. Het staatshoofd zei verder dat de regering hervormingen heeft doorgevoerd en soms verregaande maatregelen heeft getroffen. Deze waren gericht op herstel, wederopbouw en stabilisatie. De regering beseft dat de maatregelen tevens impact hebben op kwetsbare groepen en dat er ook nieuwe kwetsbare groepen kunnen ontstaan, met name in de onderste lagen van de middenklasse. Om deze kwetsbare groepen te beschermen, heeft de regering een speciaal programma ontwikkeld dat op structurele wijze ondersteuning biedt aan minder draagkrachtigen.
Verder is aangegeven dat in 2024 meer dan SRD 5 miljard is besteed aan de ondersteuning van minder draagkrachtigen. President Santokhi onderstreepte dat de maatregelen ervoor hebben gezorgd dat de inflatie structureel is gedaald. Verder is het begrotingstekort teruggebracht, de monetaire reserve gestegen, de staatsschuld afgenomen, de economische groei is positief en Surinames kredietwaardigheid verbeterd. Het staatshoofd benadrukte verder dat het sociaal programma een belangrijke pijler vormt binnen het beleid van de regering om de samenleving te versterken. Er is volgens hem vanaf dag 1 van de hervormingsmaatregelen rekening gehouden met de kwetsbare groepen. De Algemene Kinderbijslag (AKB) werd verhoogd van SRD 50 naar SRD 200, de Algemene Oudedagsvoorziening (AOV) van SRD 525 naar SRD 1750, de Financiële Bijstand Zwakke Huishoudens (FBZwHH) ging van SRD 33 naar SRD 1750 en de Financiële Bijstand voor mensen met een beperking van SRD 325 naar SRD 2500.
- Letland Stuurt 1.000 Drones naar Oekraïne ter Ondersteuning…..
- Gajadien: ‘ondanks problemen heeft de VHP met 20 zetels Sur…..
- Wetsvoorstel directe verkiezing president ingediend..
- LVV zet Farmers Field School Markoesa op te Kwatta..
- Kanapé stoort zich aan leiderschap Santokhi om ABOP-ministe…..
- Desi Bouterse geen ‘volksheld’..
- 7500 stembureauleden klaar voor training vanaf 3 februari..
- Drs. Bakker hekelt NPS-leiderschap: ‘Dubieuze figuren onder…..
- Mathoera: ‘Nationaal Leger niet voor één persoon, maar voor…..
- Voorbereidingen verkiezingen 25 mei in volle gang..
- Paul Somohardjo is helemaal klaar met beloftes president Sa…..
- Hesdy Wulfred Vreden..
- Kwestie HMPV-virus: Ramadhin ziet geen reden tot bezorgdhei…..
- Vera Elisabeth Mijnals..
- Kenneth George Renardus..
- Kenneth G. Renardus..
- Brug over Corantijnrivier zal zorgen voor versterking landb…..
- Suriname zet zich in voor uitlevering Bordo aan Frankrijk..
- Regering gaat verkiezingsjaar in met schuld van meer dan SR…..
- Politie arresteert schutter in twee afzonderlijke zaken..
- SVB luidnoodkreet; geen geld om Natio te laten voetballen..