De boot wordt volgestouwd met stenen verpakt in zakken en tal van andere elementen om een huis te bouwen. Maar ook een bed en matras gaan mee. Behendig als acrobaten lopen de vele jongens over de rand van korjalen, aangemeerd bij Atjoni, om spullen in te laden in boten die de rivier opgaan. Na ruim een uur varen wordt Gunsi bereikt. Met een een brasa groet Waldie Ajaiso de gasten bij de aanmeersteiger. Vanuit de oever zijn direct de kleine houten huisjes op hele hoge ‘poten’, bestemd voor toeristen, te zien. “Nu is het rustig. De toeristen komen vanaf begin juli. Ik vind het jammer dat er zo weinig Surinamers komen, want de schoonheid en rust die het gebied biedt zijn voor eenieder”, zegt Adjaiso. “Hier bij Gunsi TW, Te yu Weri, kom je bij ons uitrusten.” Het is een bergachtig gebied, maar de hele tuin is beplant met beschuitgras, wat het lopen een stuk aangenamer maakt.
Tekst en beeld Tascha Aveloo
Ajaiso is beginjaren negentig begonnen met het resort. Op het terrein staan vijftien huisjes, een ruime keuken en twee zalen voor events en workshops voor grotere groepen. “We hadden hier enkele maanden geleden dertig leden van een meditatiegroep.”
“We willen nog meer doen, zoals een museum opzetten waar onze geschiedenis duidelijk zichtbaar wordt”
Ajaiso is geboren in Asigron, Brokopondo, waar Landbouwmaatschappij Victoria was. “Gunsi is een transmigratiedorp. In het gebied waar nu het Brokopondomeer ligt, waren dorpen, waaronder Kadjoe, waar mijn ouders woonden. Ik was nog maar een jaar toen we moesten verhuizen vanwege het stijgende water.”
Hij vertelt ook dat zijn moeder vol weemoed sprak over de plek die zij hadden moeten verlaten, maar dat Gunsi als hun nieuwe thuis sterk leek op het kamp dat haar vader had opgezet in Kadjoe. “Mijn vader wilde niet wonen in een dorp ‘onder’ de dam. Ze hadden een filmpje gezien van wat er kon gebeuren als een dam brak. Daarom koos hij voor Gunsi. Daar wonen veel mensen van Kadjoe.”
Zijn vader wilde het traditionele dat het gezin gewend was in Gunsi voortzetten. Leven naast het water zoals in Kadjoe. “We hebben goede relaties met de omliggende dorpen. We zijn een traditioneel dorp met ongeveer vijftig mensen en een orakel dat we kunnen raadplegen.” Het orakel is een specifieke spirituele plek, niet ver buiten het dorp. Met behulp van een ingewijde geestelijk leider kunnen vragen worden gesteld en kan er hulp worden gezocht.
Vlak tegenover Gunsi liggen Anaula, Kininipati en Tan Luku-resort. “Met toerisme kunnen we ontwikkeling brengen voor het dorp. Ik wil bij mijn plannen meer mensen uit het dorp betrekken, zodat ook zij ervan profiteren.”
Ajaiso vertelt dat hij en anderen tot de eersten behoren die zijn begonnen met een resort. “Vroeger was er geen logeergelegenheid. Als je het binnenland bezocht, moest je iemand kennen. Er waren woningen voor personeel van de Medische Zending en het districtscommissariaat, waar de ‘gewone man’ niet mocht blijven.”
Eigen twist
Het eerste resort was van Kamalu en daarna startte Ajaiso, geïnspireerd door wijlen Nadia Raveles, met het opzetten van zijn resort. “In de beginjaren ging het redelijk. We hebben huizen bijgebouwd en het liep steeds beter. Het is verrijkend geweest voor ons dorp. De ene keer zit je zit met een Amerikaanse professor te praten en een andere keer met een Jamaicaans stel dat besluit hier op traditionele wijze te trouwen. Je leert over andere landen.”
De ondernemer heeft tientallen cursussen in toerisme en hospitality gevolgd. “Er komt veel meer bij kijken dan alleen een mooie plek hebben en vriendelijk zijn”, verduidelijkt hij. Met de komst van vele andere oorden vlakbij, die vaak ook luxer zijn, is de spoeling dunner geworden. Maar hij gelooft dat elk resort iets unieks heeft en zet zich in om iets te bedenken dat Gunsi nog meer onderscheidt van de rest. “We we praten veel met mensen die kennis hebben. Zo heb ik gesproken met mensen van het Nederlands Cultuurfonds en adviezen gekregen over hoe ik invulling kan geven aan mijn ideeën.”
Eén daarvan is om tours te organiseren met creatieve workshops voor de gasten. “Dat idee kwam voort uit een ander project dat we hier al vier keer hebben uitgevoerd met groepen kinderen van veertien tot en met zeventien jaar uit Nederland, van Pabo- en MBO-niveau. Met hen doen we eigenlijk culturele uitwisseling.”
De studenten komen met ouders en leerkrachten als begeleiders en blijven gemiddeld een week in Gunsi. Ze slapen in de hutjes, leren over het leven van kinderen in het binnenland en nemen deel aan workshops, zoals kalebas bewerken. Maar ze maken ook boswandelingen en krijgen daarbij uitleg over medicinale planten en bomen. “We willen nog meer doen, …
- Brunswijk: ABOP staat achter Simons en Rusland als presiden…..
- ABOP houdt wrange smaak over aan ondersteuning coalitie..
- Ori pleit voor nationaal instituut voor geschiedenis en cul…..
- Van den Berg opgelucht over rechterlijk vonnis tegen Kirpal…..
- PAHO: Sterfte niet-overdraagbare ziekten in de Amerika’s me…..
- Drie verdachten aangehouden; twee hunner heengezonden..
- Parmessar verwacht nakoming coalitieafspraken..
- Man mishandelt en bedreigt partner met bierfles..
- Sherida Mormon pleit tijdens Tak Tangi voor economische act…..
- Zuales Doekoe: ‘Je zag dat de kinderen er behoefte aan hadd…..
- PCS-medewerkers in actie wegens herhaalde salarisvertraging..
- SEOB: Overheidsuitgaven zetten SRD onder druk, groei vlakt …..
- Alerte bewaker voorkomt brand: brandweerbeleid onder vuur..
- Tanzaniaanse zanger lanceert nieuwe song in Suriname..
- Jongeren centraal in zesdelige serie slavernijverleden Den …..
- Ori bij viering 162 jaar afschaffing slavernij in Suriname:…..
- Nieuwe aanhouding in spraakmakende goudroof Sun Parklaan..
- Directeur JusPol Sharma Lakhisaran overleden..
- VHP beslist later vandaag als kandidaten worden ingediend..
- ‘Lakhisaran wijdde zijn leven aan de publieke dienst en rec…..
- Juspol-directeur Sharma Lakhisaran gisteravond overleden..