Advocaat Hugo Essed
Advocaat Hugo Essed vindt dat de concept-overeenkomst met bauxietgigant Chinalco, veel lijkt op een galg-contract. ‘Tot overmaat van ramp wil men dat galgcontract ook nog tot wet verheffen’, zei Essed zondag in het programma Welingelichte Kringen op Radio .. En als dat gebeurt zal De Nationale Assemblée volgens hem een historische fout maken. De conceptovereenkomst is zowel in juridisch-, mijnbouwkundig-, economisch- en sociaal optiek, onacceptabel stelt Essed.
De advocaat zei bijna zeker te weten op welke computer en in welk land de overeenkokmst is opgesteld. Ook zou de vertaling op Google moeten zijn gedaan. Essed noemde ook de overeenkomsten met HPSG voor energieopwekking in Commewijne. Die kwalificeerde hij eerder als wurgcontracten. Hoewel die niet meer aan de orde zijn, noemt hij die wel in dit kader.
Juridisch gezien vraagt Essed zich af in hoeverre de soevereiniteit van Suriname wordt aangetast door wetten in dat gebied buiten werking te stellen, die wel gelden voor de rest van het land. Ook zou volgens het concept, Chinalco op haar plaats een vooralsnog onbekende derde investeerder kunnen aanstellen. Dat houdt in dat een overeenkomst wordt aangegaan met een partij waarvan we als land nog niet weten wie dat is.
Mijnbouwkundig gezien is de conclusie reeds getrokken dat er verschillende voorraden bauxiet in dit gebied liggen. ‘Als je nu de beste kwaliteit weghaalt, heb je aan de rest heel weinig. Terwijl als je beide in een bepaalde mix verwerkt in Suriname, haal je er meer uit’, zegt Essed,
Ook economisch gezien heeft de advocaat vragen. Hoeveel gaat men investeren en hoeveel gaat men eraan verdienen? ‘Die verhouding is compleet zoek’, aldus Essed. Het sociaal aspect heeft vooral te maken met de plaatselijke gemeenschap en de toepassing van het FPIC-principe. Aan dat laatste heeft Suriname zich gecommitteerd. Essed: wat mij betreft is het op al die punten ‘fouter dan fout’.
Panellid Kirtie Algoe tikte de manier van omgang met de Inheemse bevolking aan. ‘Dit is heel grofu wat er gebeurt. Echt heel grofu’, zei ze. Suriname is het enige land in Zuid-Amerika dat geen grondenrechten heeft erkend. Zij vraagt zich af als de samenleving snapt wat er gedaan wordt met de tribale gemeenschappen.
Algoe refereerde naar eerdere problemen, waaronder de Pikin Saron-case. Zij stelt dat het alleen de tribale gemeenschappen zijn die zorgen voor behoud van de biodiversiteit. Basisfatsoen lijkt in deze niet van toepassing, benadrukte Algoe.
- NPS organiseert nationale discussie over nieuwe Grondwet..
- CHS traint politieke organisaties in gebruik digitaal platf…..
- Het sssslangenjaar..
- Gajadien: Drie ministers de laan uitsturen..
- Succesvolle tweede Internationale Business Conference..
- Robinhood haalt uit tegen Flora..
- ‘Bigi Boi’uit UFC gezet..
- Valse streek door de Viagra-politiek: fufuru man registrati…..
- Technici politieke partijen getraind in gebruik digitaal pl…..
- Zorgbonden stellen regering ultimatum..
- Chanok Poeketie brengt ‘Hembé Köndé’ uit: een lied over lie…..
- ‘Boeke’ van Aptijt in nieuwe track rapper Kans te horen..
- Bronto: “PL zal OW opeisen”..
- Vijf jaar Sweetie Coffee: ‘Wij hebben speciale blend met Su…..
- Staatsolie werkt niet mee aan gedenkboek en documentaire ov…..
- Ramdin wordt vandaag gekandideerd voor functie van OAS-secr…..
- Criminelen gaan ervandoor met auto taxichauffeur..
- Clarificatie over personeelsbetalingen Huize Ashiana en bra…..
- BEVOLKINGSBELEID OF BELEIDLOOS BEVOLKEN?..
- VREES ONDER MIGRANTEN..
- President blokkeerde salarissen personeel Huize Ashiana nie…..