Advocaat Hugo Essed
Advocaat Hugo Essed vindt dat de concept-overeenkomst met bauxietgigant Chinalco, veel lijkt op een galg-contract. ‘Tot overmaat van ramp wil men dat galgcontract ook nog tot wet verheffen’, zei Essed zondag in het programma Welingelichte Kringen op Radio .. En als dat gebeurt zal De Nationale Assemblée volgens hem een historische fout maken. De conceptovereenkomst is zowel in juridisch-, mijnbouwkundig-, economisch- en sociaal optiek, onacceptabel stelt Essed.
De advocaat zei bijna zeker te weten op welke computer en in welk land de overeenkokmst is opgesteld. Ook zou de vertaling op Google moeten zijn gedaan. Essed noemde ook de overeenkomsten met HPSG voor energieopwekking in Commewijne. Die kwalificeerde hij eerder als wurgcontracten. Hoewel die niet meer aan de orde zijn, noemt hij die wel in dit kader.
Juridisch gezien vraagt Essed zich af in hoeverre de soevereiniteit van Suriname wordt aangetast door wetten in dat gebied buiten werking te stellen, die wel gelden voor de rest van het land. Ook zou volgens het concept, Chinalco op haar plaats een vooralsnog onbekende derde investeerder kunnen aanstellen. Dat houdt in dat een overeenkomst wordt aangegaan met een partij waarvan we als land nog niet weten wie dat is.
Mijnbouwkundig gezien is de conclusie reeds getrokken dat er verschillende voorraden bauxiet in dit gebied liggen. ‘Als je nu de beste kwaliteit weghaalt, heb je aan de rest heel weinig. Terwijl als je beide in een bepaalde mix verwerkt in Suriname, haal je er meer uit’, zegt Essed,
Ook economisch gezien heeft de advocaat vragen. Hoeveel gaat men investeren en hoeveel gaat men eraan verdienen? ‘Die verhouding is compleet zoek’, aldus Essed. Het sociaal aspect heeft vooral te maken met de plaatselijke gemeenschap en de toepassing van het FPIC-principe. Aan dat laatste heeft Suriname zich gecommitteerd. Essed: wat mij betreft is het op al die punten ‘fouter dan fout’.
Panellid Kirtie Algoe tikte de manier van omgang met de Inheemse bevolking aan. ‘Dit is heel grofu wat er gebeurt. Echt heel grofu’, zei ze. Suriname is het enige land in Zuid-Amerika dat geen grondenrechten heeft erkend. Zij vraagt zich af als de samenleving snapt wat er gedaan wordt met de tribale gemeenschappen.
Algoe refereerde naar eerdere problemen, waaronder de Pikin Saron-case. Zij stelt dat het alleen de tribale gemeenschappen zijn die zorgen voor behoud van de biodiversiteit. Basisfatsoen lijkt in deze niet van toepassing, benadrukte Algoe.
- Onthutsende onthulling: president Hof zat ook op de schoot …..
- Lichte regen in de ochtend, droog in de nacht..
- DA ’91-voorzitter: ‘Suriname heeft geen behoefte aan een wa…..
- Paus Franciscus aan de beterende hand, maar nog niet uit de…..
- Paus Franciscus niet buiten levensgevaar..
- Meteodienst waarschuwt voor sterke windstoten boven kustgeb…..
- Dc Bhola: “Purcy Olivieira was een icoon van Suriname”..
- President terug in Suriname na bijwonen Caricom-top..
- DA’91 maakt zich sterk voor ontwikkeling gehele land..
- Kabinet: verboden om te parkeren op het Onafhankelijkheidsp…..
- Naam Desiré Delano Bouterse Highway blijft..
- NPS wil 26 zetels om samenwerking te vermijden..
- UNICEF: ‘Meer dan de helft van de driejarigen in Suriname m…..
- OKB constateert stagnatie bij bewijs storting waarborgsom..
- Internationale anti-corruptie verdragen dwingen Suriname to…..
- ‘Omzetting Telesur naar nv komt met wederzijdse voordelen…..
- WWF en DSB bereiden activiteiten Earth Hour 2025 voor..
- Volleybalarbiter Manhoef: ‘De speelvloer is zo te zien goed…..
- Prerogatief of willekeur?..
- Minister Ramadhin reageert op mazelenuitbraak in Texas, VS..
- Klinisch chemische testen bij AZP tijdelijk niet beschikbaa…..