Epilepsie blijft een onderbelicht gezondheidsprobleem in Suriname. De Epilepsie Vereniging Suriname (EVS), die inmiddels 35 jaar bestaat, heeft op donderdagavond 19 juni een informatieve presentatie verzorgd over epilepsie en cognitieve ontwikkeling. Voor de EVS is het essentieel om bewustwording te creëren rond epilepsie en gerelateerde onderwerpen.
Tijdens de bijeenkomst gaf kinderneuroloog Rhea Cruden – de enige in haar specialisme in Suriname – uitleg over wat epilepsie precies inhoudt, hoe het ontstaat, welke vormen er zijn en wat de gangbare behandelmethoden zijn. Epilepsie is wereldwijd een van de meest voorkomende neurologische aandoeningen, met meer dan 50 miljoen patiënten.
In Suriname is nog onvoldoende bekend wat de gevolgen kunnen zijn als iemand met epilepsie niet goed functioneert in het dagelijks leven of op school. Epilepsie kan levens ernstig verstoren. Cruden benadrukte dat men in Suriname moet weten welke behandelopties er bestaan en waar men terecht kan voor hulp.
De behandeling bestaat doorgaans uit medicatie en leefstijladvies. Bij ongeveer 70% van de patiënten zijn de resultaten gunstig, mits men therapietrouw is. Een specifiek medicijn dat bij sommige kinderen positieve effecten laat zien op leer- en prestatievermogen is Keppra.
De cognitieve, of verstandelijke, ontwikkeling werd verder toegelicht door orthopedagoog Annelot Themen, die zich heeft verdiept in het onderwijs. Zij beschreef hoe kinderen denken, leren en problemen oplossen tijdens hun ontwikkeling.
Aangepast onderwijs is noodzakelijk voor kinderen met een speciale hulpvraag, maar dat bestaat in Suriname nog niet op kleuterniveau. Niet al het onderwijzend personeel beschikt over de juiste opleiding om deze doelgroep adequaat te begeleiden. De samenwerking tussen medici, ouders, verzorgers en leraren kan dan ook beter.
Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat het Medisch Opvoedkundig Bureau (MOB) gratis hulp en informatie biedt aan kinderen en jongeren van 0 tot 23 jaar met een speciale hulpvraag. Het MOB heeft vestigingen in Paramaribo, Lelydorp en Nickerie.
Daarnaast kunnen ouders ook terecht bij particuliere orthopedagogen en psychologen. Adviezen over schoolplaatsing worden verstrekt via het Pedologisch Instituut, al is het aanbod buiten Paramaribo nog beperkt.
Er werd ook aandacht besteed aan veiligheid tijdens een epileptische aanval. Het is een misvatting dat men iets tussen de tanden van een patiënt moet plaatsen om tongbeet te voorkomen – dit kan juist leiden tot verwondingen.
Na een aanval waarbij iemand buiten bewustzijn is, dient men die persoon in stabiele zijligging te plaatsen zodat speeksel of slijm gemakkelijk uit de mond kan lopen en de luchtwegen vrij blijven. Duurt een aanval langer dan drie minuten, dan bestaat er risico op zuurstoftekort en verhoogde glucoseverbranding, wat tot hersenbeschadiging kan leiden.
- Wegomlegging tijdens installatie nieuw parlement..
- Pieter Kooistra..
- Marléne Hariette Norma Roberts – Le Blanc..
- Herdenken en vieren..
- Kanhai zal proberen straf Bordo in Suriname te laten uitzit…..
- GOw2 Mahonylaan heropend na renovatie van USD 1,8 miljoen..
- Joël ‘Bordo’ Martinus in Franse cel..
- PRO-ondervoorzitter hekelt houding VHP na verkiezingsnederl…..
- Bordo aangekomen in Frankrijk na uitlevering door Brazilië..
- Eerste DNA-vergadering zondag om 13:00 uur..
- Dodelijk verkeersongeval met Pickup aan Flamingoweg in Nick…..
- Twee verdachten op heterdaad betrapt bij diefstal van gasci…..
- Geen tijd voor frivoliteit..
- Beoogd DNA-voorzitter Adhin: “Ik houd van stevige debatten,…..
- Hoe durven ze te denken dat wij de kwestie missives nu al v…..
- Surinames Blok 66-deal: Kans op rijkdom of recept voor afha…..
- BREAKING NEWS: ‘Bordo’ uitgeleverd aan Frankrijk na arresta…..
- Bordo uitgeleverd aan Frankrijk..
- Synergy 360 lanceert digitaal inkoopplatform voor Suriname …..
- Franse media melden uitlevering van Joel ‘Bordo’ Martinus a…..
- Misi Keti Koti-verkiezing viert vijftiende editie..