Tekst en beeld Shanavon Arsomedjo
ROTTERDAM — ‘Deng Boy F’a Birti’ – Ronny Ormskirk en Erik ‘Sko’ Schröder – komen voor het eerste na acht jaar weer naar Suriname voor optredens vol lachen en gieren, herkenbare verhalen en typetjes. “Als wij samenkomen, komt alles goed”, zegt Ormskirk met een brede grijns tegen de Ware Tijd.
Details over de koms naar Suriname blijven nog even onder de pet. Organisatie Medina Management weet nog niet hoeveel shows het worden. Wel is al zeker dat de eerste op 27 december is en dat ook iconische typetjes als ‘Yuri Cecillia’ en ‘meneer Wijlen’ naar Paramaribo afreizen eind van het jaar.
“We komen met liefde, humor en een show die je nog lang bij zal blijven”Ronny Ormskirk
Samen sterker
Het tweetal startte zijn komische avontuur beginjaren 2000 in Nederland en groeide snel uit tot een begrip in de Surinaams-Nederlandse gemeenschap met een mix van sketches, typetjes en scherpe observaties over het dagelijkse leven van de diaspora. Van opvoedperikelen tot cultuurclashes en de bekende ‘Surinaamse logica’, niets bleef onbesproken.
Ormskirk is de afgelopen jaren wel enkele keren in Suriname opgetreden met zijn onemanshow. De zalen zaten vol en het publiek ging stuk. Nu, met Schröder aan zijn zijde, belooft het dubbel zo gezellig te worden. “Samen zijn we sterker!” zegt Ormskirk.
En dat blijkt: de afgelopen twee jaar brachten ze samen de succesvolle shows ‘Twee keer zo oud’ en ‘Kijk iets hier’ naar theaters door heel Nederland. Niet alleen vertrouwde fans behoorden tot het publiek, ook nieuwe gezichten; van jong tot oud, van Surinamers tot niet-Surinamers.
Universeel
Het duo had als doel om ook buiten de vertrouwde steden te spelen. Niet alleen Amsterdam of Rotterdam, maar ook plekken waar weinig Surinamers wonen. En dat lukte. Dankzij slimme promotie en een flinke dosis charme wist het ook de harten van typische Nederlanders te veroveren. Hiermee kan het tweetal onder meer zijn groei en bekendheid peilen. De twee komieken werden ook door theaters uitgenodigd.
Ormskirk: “We wilden laten zien dat onze humor universeel is. Natuurlijk was het soms even zoeken naar de juiste balans. Niet iedereen begrijpt meteen de knipoog naar Surinaamse spreekwoorden of de stille hint in een mop. Maar Deng Boy leerde snel: als het publiek het niet begrijpt, dan pas je je aan. We willen dat iedereen zich welkom voelt, ook als je niet uit Suriname komt.”
Dat aanpassingsvermogen blijkt hun kracht. De grappen blijven herkenbaar, of je nu bent opgegroeid met een oma die je een standje geeft of juist beschermt tegen een pakslaag van mama of met een zachte Hollandse moeder die je een snoepje geeft wanneer je bent gevallen. Hun sketches snijden culturele thema’s aan met een knipoog, maar raken ook de kern van het dagelijkse leven: opvoeding, familie, liefde, ruzies en verzoening.
Schatkist
Nu keert Deng Boy terug naar het land waar hun roots liggen. Voor hen is het meer dan zomaar een optreden. “In Suriname spelen is een eer. Je staat daar met je eigen mensen en je voelt het in elke vezel.”
In 2015 kwamen ze voor het eerst op eigen initiatief naar Suriname en de shows sloegen in als een bom. Nu willen ze dat succes herhalen of zelfs overtreffen. Deng Boy warmt het publiek op via social media met throwbacks, grappige fragmenten en korte teasers van sketches.
Hun YouTube-kanaal is een schatkist aan materiaal, van legendarische typetjes tot nieuwe vondsten. En ze hebben beloofd: er komt nieuw werk aan. Want naast het theaterstuk ‘Kijk iets hier’ brengen ze ook extra saus mee: nieuwe typetjes, nieuwe verhalen en een flinke dosis improvisatie.
Zo neemt Ormskirk ‘Yuri Cecillia’ en ‘meneer Wijlen’ mee, terwijl zijn mati een vrouwelijk karakter introduceert. Maar wie dat precies is, houden ze nog geheim. “Laten we het publiek verrassen. We kunnen niet wachten. We komen met liefde, humor en een show die je nog lang bij zal blijven”, belooft Ormskirk.
Onderschrift:
/ privécollectie
Ronny Ormskirk (l) en Erik ‘Sko’ Schröder (r), die ‘Deng Boy F’a Birti’ vormen, zullen voor het eerst na acht jaar weer samen op de planken staan in Suriname.-.
- Column: Kabinetsformatie: Competentie of beloningssysteem?..
- Twee pogingen om ongeschikte landmeters beëdigd te krijgen;…..
- Mogelijk vals diploma en stageverklaring bij dossier-Ramsuk…..
- Somohardjo kiest parlement boven ministerie – strafrechteli…..
- Slechts drie vrouwen in het nieuwe kabinet!..
- Santokhi overlegt met Geerlings-Simons en Adhin over machts…..
- Volksgezondheid bundelt krachten..
- Santokhi’s toespraak, wanvertoning hypocrisie en zelfverhee…..
- CHS verwacht volgende week officieel verzoek van DNA voor i…..
- Deng Boy F’a Birti na acht jaar weer naar Suriname..
- President Santokhi en president-elect Simons overleggen ove…..
- Amoksi: bond BBS overschrijdt haar bevoegdheid..
- President Santokhi en assembleevoorzitter Adhin overleggen …..
- Reyme spreekt vertrouwen uit in regering-Simons..
- Parlementaire Commissie oriënteert zich op locatie inaugura…..
- President Santokhi eert vertrekkend regeerteam met ereonder…..
- Regering bereidt transparante machtsoverdracht voor..
- Inauguratie nieuw kabinet kost tot nu toe SRD 20 miljoen..
- Stichting Productieve Werkeenheden 50 jaar..
- Landmeters oneens met mogelijke beëdiging Ramsukul..
- Kritiek op voordrachten: NDP komt met vier oud-ministers in…..