Tekst en beeld Shanavon Arsomedjo
ROTTERDAM — ‘Deng Boy F’a Birti’ – Ronny Ormskirk en Erik ‘Sko’ Schröder – komen voor het eerste na acht jaar weer naar Suriname voor optredens vol lachen en gieren, herkenbare verhalen en typetjes. “Als wij samenkomen, komt alles goed”, zegt Ormskirk met een brede grijns tegen de Ware Tijd.
Details over de koms naar Suriname blijven nog even onder de pet. Organisatie Medina Management weet nog niet hoeveel shows het worden. Wel is al zeker dat de eerste op 27 december is en dat ook iconische typetjes als ‘Yuri Cecillia’ en ‘meneer Wijlen’ naar Paramaribo afreizen eind van het jaar.
“We komen met liefde, humor en een show die je nog lang bij zal blijven”Ronny Ormskirk
Samen sterker
Het tweetal startte zijn komische avontuur beginjaren 2000 in Nederland en groeide snel uit tot een begrip in de Surinaams-Nederlandse gemeenschap met een mix van sketches, typetjes en scherpe observaties over het dagelijkse leven van de diaspora. Van opvoedperikelen tot cultuurclashes en de bekende ‘Surinaamse logica’, niets bleef onbesproken.
Ormskirk is de afgelopen jaren wel enkele keren in Suriname opgetreden met zijn onemanshow. De zalen zaten vol en het publiek ging stuk. Nu, met Schröder aan zijn zijde, belooft het dubbel zo gezellig te worden. “Samen zijn we sterker!” zegt Ormskirk.
En dat blijkt: de afgelopen twee jaar brachten ze samen de succesvolle shows ‘Twee keer zo oud’ en ‘Kijk iets hier’ naar theaters door heel Nederland. Niet alleen vertrouwde fans behoorden tot het publiek, ook nieuwe gezichten; van jong tot oud, van Surinamers tot niet-Surinamers.
Universeel
Het duo had als doel om ook buiten de vertrouwde steden te spelen. Niet alleen Amsterdam of Rotterdam, maar ook plekken waar weinig Surinamers wonen. En dat lukte. Dankzij slimme promotie en een flinke dosis charme wist het ook de harten van typische Nederlanders te veroveren. Hiermee kan het tweetal onder meer zijn groei en bekendheid peilen. De twee komieken werden ook door theaters uitgenodigd.
Ormskirk: “We wilden laten zien dat onze humor universeel is. Natuurlijk was het soms even zoeken naar de juiste balans. Niet iedereen begrijpt meteen de knipoog naar Surinaamse spreekwoorden of de stille hint in een mop. Maar Deng Boy leerde snel: als het publiek het niet begrijpt, dan pas je je aan. We willen dat iedereen zich welkom voelt, ook als je niet uit Suriname komt.”
Dat aanpassingsvermogen blijkt hun kracht. De grappen blijven herkenbaar, of je nu bent opgegroeid met een oma die je een standje geeft of juist beschermt tegen een pakslaag van mama of met een zachte Hollandse moeder die je een snoepje geeft wanneer je bent gevallen. Hun sketches snijden culturele thema’s aan met een knipoog, maar raken ook de kern van het dagelijkse leven: opvoeding, familie, liefde, ruzies en verzoening.
Schatkist
Nu keert Deng Boy terug naar het land waar hun roots liggen. Voor hen is het meer dan zomaar een optreden. “In Suriname spelen is een eer. Je staat daar met je eigen mensen en je voelt het in elke vezel.”
In 2015 kwamen ze voor het eerst op eigen initiatief naar Suriname en de shows sloegen in als een bom. Nu willen ze dat succes herhalen of zelfs overtreffen. Deng Boy warmt het publiek op via social media met throwbacks, grappige fragmenten en korte teasers van sketches.
Hun YouTube-kanaal is een schatkist aan materiaal, van legendarische typetjes tot nieuwe vondsten. En ze hebben beloofd: er komt nieuw werk aan. Want naast het theaterstuk ‘Kijk iets hier’ brengen ze ook extra saus mee: nieuwe typetjes, nieuwe verhalen en een flinke dosis improvisatie.
Zo neemt Ormskirk ‘Yuri Cecillia’ en ‘meneer Wijlen’ mee, terwijl zijn mati een vrouwelijk karakter introduceert. Maar wie dat precies is, houden ze nog geheim. “Laten we het publiek verrassen. We kunnen niet wachten. We komen met liefde, humor en een show die je nog lang bij zal blijven”, belooft Ormskirk.
Onderschrift:
/ privécollectie
Ronny Ormskirk (l) en Erik ‘Sko’ Schröder (r), die ‘Deng Boy F’a Birti’ vormen, zullen voor het eerst na acht jaar weer samen op de planken staan in Suriname.-.
- RBTW houdt verdachte en heler aan voor reeks gepleegde dief…..
- Dertigjarige inbreker ingesloten..
- Nationale Grenscommissie werkt aan afronding grensgeschille…..
- Generaal Salami gedood bij Israëlische luchtaanvallen op Ir…..
- Man waagt gevaarlijke oversteek over woeste rivier in Aruna…..
- Niet de regering, maar DNA treft blaam bij overname dienstv…..
- BIBIS: publicatie missive inzake grensdeskundige ‘a-nationa…..
- Bibis reageert op uitgelekte missive: ‘Aantrekken expert no…..
- Visserscollectief: regeringen blijven beloven, maar nog ste…..
- India’s Digital Public Infrastructure voorbeeld voor Surina…..
- Analyse verkiezingsuitslag mei 2025: Versnippering, verlies…..
- Verdachte beroving warung ontkent betrokkenheid..
- Minister Nurmohamed presenteert infrastructuurambities op f…..
- Reactie op: Brunswijk moet aftreden voor stemming president..
- Sheila Kort gepromoveerd; deed onderzoek naar gevolgen kwik…..
- Ook De Schakel/Flora valt ten prooi aan Koi Carper 2..
- Franklin Iwan Robles..
- Snoeien mahoniebomen: Kruising Heeren-/Klipstenenstraat afg…..
- Proces van bewilliging gestart bij gekozen kandidaten..
- Loting laatste WK-kwalificatieronde: Suriname in groep A me…..
- Werelddag tegen Kinderarbeid ook van belang voor Suriname..