door Wilfred Leeuwin
PARAMARIBO — De Nationale Democratische Partij (NDP) zal zich, wanneer ze regeringsverantwoordelijkheid krijgt, naast andere beleidsvraagstukken toeleggen op het bestrijden van corruptie en op transparant bestuur. De partij heeft volgens voorzitter Jennifer Geerlings-Simons lessen geleerd uit het verleden.ADVERTISEMENT
Corruptie is één van de aspecten die ernstig moet worden aangepakt. De partij heeft dinsdag haar kandidatenlijsten voor De Nationale Assemblee, districts- en ressortraden ingediend bij het Centraal Hoofdstembureau.
“Wie kritiek heeft op onze kandidaten en mevrouw Bouterse heeft zelf niets te bieden aan de samenleving”
Kritiek
Geerlings-Simons heeft geen boodschap aan alle kritieken op de partij en op diens verleden. “Wij gaan ons in de campagne bezighouden met wat na de verkiezingen moet gebeuren op bestuurlijk gebied, het bestrijden van corruptie en met transparantie”, houdt ze de Ware Tijd voor.
De partijvoorzitter zegt gelijk daarop dat investeren in beleidsissues en sectoren, zoals gezondheidszorg, onderwijs en de agrarische sector, naast de komende olieproductie ook een ‘must’ zal zijn. Die investeringen gaan worden gepleegd, maar er zal rekening moeten worden gehouden met de precaire financiële situatie van het land.
Geerlings-Simons zegt dat er kritiek mag zijn, ook op de NDP. Echter, de positie van de kandidaten en wie wel of niet op de lijst staat en de reden daartoe, gaat de partij niet bediscussiëren in de publiciteit. Ze nam wat dat betreft weduwe Ingrid Bouterse-Waldring, die als lijstduwer op plek 51 van de DNA-kandidatenlijst staat, in bescherming. Onder meer politieke tegenstanders vinden dat de voormalige first lady zich had moeten terugtrekken van de lijst en zou moeten rouwen om haar overleden man. “Wie kritiek heeft op onze kandidaten en mevrouw Bouterse heeft zelf niets te bieden aan de samenleving”, vindt de NDP-voorzitter.
Andere aanpak
De NDP heeft bij het kiezen van kandidaten voor de districts- en ressortraden ondersteuning gevraagd van het Openbaar Ministerie om na te gaan of de kandidaten een besmeurd verleden hebben. “Wij hebben niets terug gekregen wat betekent dat we het goed hebben gedaan”, zegt Geerlings-Simons. Op de kandidatenlijst van de NDP op DNA-niveau zijn er, sinds die is goedgekeurd en gepubliceerd, geen wijzigingen aangebracht.
Geerlings-Simons heeft eerder aangegeven dat een NDP-regering het anders gaat doen dan voorheen. “Wij hebben gekeken naar onze regeerperiodes. We hebben dingen kunnen realiseren voor de samenleving, maar we kijken ook naar wat beter kan.”
Zij brengt in herinnering dat ten aanzien van corruptiebestrijding het de NDP is geweest die de Anticorruptiewet in het leven heeft geroepen. Echter, ze haalt aan dat de anticorruptiecommissie, die in de wet wordt genoemd en pas in mei 2023 door de huidige regering werd geïnstalleerd, nog steeds niet functioneert.
- BREAKING — IMF-programma Suriname geëindigd..
- VHP betreurt incident na afloop ABOP-partijcongres..
- Staatsolie haalt US$ 515,8 miljoen op met uitgifte nieuwe o…..
- Wegomlegging rond kandidaatstellng dinsdag..
- Van cursist tot ondernemer: Shenifa Sedjo lanceert ‘Bergaya…..
- Wegomleggingen in verband met indienen kandidatenlijsten po…..
- Nieuwe Staatsolie-obligatie haalt ruim boven beoogd bedrag..
- Stichting 8 December 1982: intimidatie van journalist onaan…..
- 6-jarig meisje verdrinkt in kinderbad..
- Agent op motorfiets overleden na aanrijding..
- Staatsolie-obligatie groot succes: bedrag overschreden met …..
- Agent laat leven na aanrijding..
- Politieagent overlijdt na tragische aanrijding..
- Nieuwe directeur voor Surinaamse Bankiersvereniging..
- Vacature Apothekersassistent..
- Van zot naar zotter..
- Staatsolie haalt ruim 211 miljoen US dollar meer op dan beo…..
- Van Dijk-Silos: Landvreugd moet van de kandidatenlijst..
- Kabinet laat onderzoek instellen naar voorval met journalis…..
- President Santokhi geeft DNV opdracht onderzoek incident me…..
- President geeft DNV opdracht onderzoek incident met journal…..