door Euritha Tjan A Way
PARAMARIBO — Suriname is al langer dan een jaar geschorst door de Extractive Industries Transparency Initiative (EITI). Als niet binnenkort wordt overgegaan tot het indienen van de verplichte data die het EITI vraagt, loopt Suriname het risico gedelist te worden. Landen die al van de lijst zijn geschrapt zijn Afghanistan, Azerbaijan, Equatorial-Guinea, Myanmar, Solomon Islands, Amerika en Yemen. EITI is een wereldwijde standaard inzake transparantie van mijnbouwindustrieën om het open en verantwoordelijke beheer van olie-, gas- en andere hulpbronnen te bevorderen.
Afvloeiing van de lijst van landen die meedoen aan het EITI-initiatief kan grote gevolgen hebben voor bonafide bedrijven die willen investeren in Suriname. Want dan is de noodzakelijke data om inzicht te krijgen in hoe het land haar inkomsten haalt uit de mineralensector, wie de spelers zijn en wat het overheidsbeleid daartoe inhoudt, niet toegankelijk. Naar verluidt wordt hard gewerkt om afvloeiing van de lijst te voorkomen.
Overall lage score
In haar laatste publicatie over Suriname dat gemaakt is op basis van data tot 2020, meldt het bestuur van de EITI dat Suriname een relatief lage overall score (58,5 punten) heeft behaald in de implementatie van de EITI-standaarden. De norm voor een middelmatige score is tussen 70 en 90 punten.
De organisatie concludeert op haar website dat hoewel de Surinaamse overheid hernieuwde inzet heeft getoond en de EITI heeft bijgedragen aan discussies over belangrijke nationale kwesties, zoals de ontwikkeling van een nieuwe mijnbouwwet, er nog ruimte voor verbetering is. Met name op het gebied van betrokkenheid van belanghebbenden en transparantie over zaken als eigendomsrechten, contractuele verplichtingen en beneficial ownership is meer actie nodig.
Transparantie
Op het gebied van transparantie heeft Staatsolie al belangrijke stappen gezet, zoals het publiceren van modelcontracten en sociale- en milieu-uitgaven. Echter, volledige openbaarmaking van alle contracten en uitgaven namens de overheid blijft nodig. Ook moet er meer duidelijkheid komen over mijnrechten voor kleinschalige en artisanale mijnbouw. Het opzetten van een publiek toegankelijk register van mijnbouwvergunningen en een register van voordelige eigendom is cruciaal om conflicten van belangen te identificeren en de verantwoording van bedrijven te verbeteren.
Privacy
Dat hier nog geen openheid over is bleek toen de Ware Tijd vorig jaar de afdeling Geologisch Mijnbouwkundige Dienst van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen bezocht om een lijst van bouwmaterialenconcessie te bemachtigen. “Dat geven we niet uit vanwege het recht op privacy van de eigenaren”, werd ons gemeld. Ook een brief gericht aan de waarnemend directeur van GMD, Lindsey Sane, werd niet beantwoord. Opmerkelijk is dat de website van de EITI https://eitisuriname.gov.sr/# geen melding maakt van de schorsing. Het is niet de eerste keer dat Suriname geschorst is van de EITI. Dat gebeurde in februari 2019 en werd in juni 2019 opgeheven.
- Meteodienst: Afwisselend zonnig en bewolkt..
- Nieuw jeugdraadslid Xavier Dewassie aan de slag..
- Paul Somohardjo in Nickerie: “PL zal ex-vp Adhin gratie ver…..
- RUDI ALEXANDER LIESDEK (83) te Beverwijk, Nederland, 29-1-2…..
- Ulrich Emilliano Morman (63) Amsterdam 22-1-2025..
- Voorzitter CHof stelt secretaris ter beschikking van minist…..
- VHP Gendercommissie wil meer vrouwen betrekken bij de beslu…..
- Meteodienst: Afwisseld zonnig en bewolkt..
- De Breekbare Fundering van Macht: Betrouwbaarheid en Morele…..
- Omstreden ‘Terugroepwet’ gewijzigd..
- De stroomtarieven (1): ‘De rommel die in de kostprijs was i…..
- Zunder weerspreekt achteruitgang in salaris ambtenaren..
- IBC en Diaspora Business Summit bieden unieke kansen voor S…..
- Caricom-voorzitter wil waardige uitlevering illegalen uit A…..
- Politieke partijen kunnen bij wet Assembleeleden terugroepe…..
- Narcoticabrigade houdt drugsverdachte aan; illegale sigaret…..
- Suriname en CCRIF in gesprek over rampenbeheer..
- DNA lanceert Suriname Conservation Caucus..
- DOE/A20 presenteren techneut Andrew Baasaron als lijstrekke…..
- Xavier Dewassie door opschuiving in Jeugdraad Suriname..
- Dharm Mungra: “Wij hebben geen containers met voedsel nodig…..