door Euritha Tjan A Way
PARAMARIBO — Suriname is al langer dan een jaar geschorst door de Extractive Industries Transparency Initiative (EITI). Als niet binnenkort wordt overgegaan tot het indienen van de verplichte data die het EITI vraagt, loopt Suriname het risico gedelist te worden. Landen die al van de lijst zijn geschrapt zijn Afghanistan, Azerbaijan, Equatorial-Guinea, Myanmar, Solomon Islands, Amerika en Yemen. EITI is een wereldwijde standaard inzake transparantie van mijnbouwindustrieën om het open en verantwoordelijke beheer van olie-, gas- en andere hulpbronnen te bevorderen.
Afvloeiing van de lijst van landen die meedoen aan het EITI-initiatief kan grote gevolgen hebben voor bonafide bedrijven die willen investeren in Suriname. Want dan is de noodzakelijke data om inzicht te krijgen in hoe het land haar inkomsten haalt uit de mineralensector, wie de spelers zijn en wat het overheidsbeleid daartoe inhoudt, niet toegankelijk. Naar verluidt wordt hard gewerkt om afvloeiing van de lijst te voorkomen.
Overall lage score
In haar laatste publicatie over Suriname dat gemaakt is op basis van data tot 2020, meldt het bestuur van de EITI dat Suriname een relatief lage overall score (58,5 punten) heeft behaald in de implementatie van de EITI-standaarden. De norm voor een middelmatige score is tussen 70 en 90 punten.
De organisatie concludeert op haar website dat hoewel de Surinaamse overheid hernieuwde inzet heeft getoond en de EITI heeft bijgedragen aan discussies over belangrijke nationale kwesties, zoals de ontwikkeling van een nieuwe mijnbouwwet, er nog ruimte voor verbetering is. Met name op het gebied van betrokkenheid van belanghebbenden en transparantie over zaken als eigendomsrechten, contractuele verplichtingen en beneficial ownership is meer actie nodig.
Transparantie
Op het gebied van transparantie heeft Staatsolie al belangrijke stappen gezet, zoals het publiceren van modelcontracten en sociale- en milieu-uitgaven. Echter, volledige openbaarmaking van alle contracten en uitgaven namens de overheid blijft nodig. Ook moet er meer duidelijkheid komen over mijnrechten voor kleinschalige en artisanale mijnbouw. Het opzetten van een publiek toegankelijk register van mijnbouwvergunningen en een register van voordelige eigendom is cruciaal om conflicten van belangen te identificeren en de verantwoording van bedrijven te verbeteren.
Privacy
Dat hier nog geen openheid over is bleek toen de Ware Tijd vorig jaar de afdeling Geologisch Mijnbouwkundige Dienst van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen bezocht om een lijst van bouwmaterialenconcessie te bemachtigen. “Dat geven we niet uit vanwege het recht op privacy van de eigenaren”, werd ons gemeld. Ook een brief gericht aan de waarnemend directeur van GMD, Lindsey Sane, werd niet beantwoord. Opmerkelijk is dat de website van de EITI https://eitisuriname.gov.sr/# geen melding maakt van de schorsing. Het is niet de eerste keer dat Suriname geschorst is van de EITI. Dat gebeurde in februari 2019 en werd in juni 2019 opgeheven.
- DA’91 zal zich niet aansluiten bij politiek midden blok..
- EZ en AdeKUS ondertekenen MoU en richten Stichting Innovati…..
- Stichting Innovatienetwerk Suriname en MoU EZ en Adek moet …..
- HVB en A20 doen niet mee met bundeling van partijen..
- 12-jarige steekt medeleerling..
- Viering Chinees Nieuwjaar in Kong Ngie Tong Tsang..
- Wisselingen tussen zon en bewolking..
- Aanwezigheid van het Nationaal Leger zal worden opgevoerd v…..
- Volleybalsters Livo stoppen opmars Yellow Birds..
- RGD en MZ krijgen medische verbruiksartikelen en instrument…..
- Antoin Aron (69) Groningen Saramacca 26-1-2025..
- Antoin Roy Aron (69) Groningen – Saramacca 26-1-2025..
- Trump: Canada, Mexico en China kunnen niets doen om tarieve…..
- Meteodienst: Lichte tot matige buien in binnenland..
- ‘Bigi Boy’ waarschuwt Pavlovich..
- NDP ontkent speculaties over samenwerking met VHP..
- Elektrificatie transportsector kans voor afname uitstoot br…..
- Tsang kritisch over royement bij terugroeping..
- Weinig kans voor initiatiefwet ‘Landelijk Stembureau&…..
- Plantgezondheid versterkt met Nederlandse expertise..
- EZ en AdeKUS werken aan Innovatie Centrum en FabLab..