Op 1 juli 2025, tijdens de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij, spreekt de Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP) krachtige woorden over de diepere betekenis van Keti Koti. De partij roept op tot meer historisch bewustzijn en waarschuwt voor een herhaling van oude ongelijkheden onder nieuwe vormen, zoals bij de toekomstige verdeling van olie- en gasopbrengsten.
De BEP wijst erop dat slavernij op 1 juli 1863 officieel werd afgeschaft in Suriname en de toenmalige Nederlandse Antillen, maar dat de tot slaaf gemaakten nog tien jaar verplicht op de plantages moesten blijven werken. De partij erkent de unieke geschiedenis van de Marrons, die zich al meer dan een eeuw eerder wisten vrij te vechten en hun vrijheid zelf afdwongen.
“Slaven werden als koopwaar behandeld, niet als mensen,” schrijft de BEP. “Maar verzetshelden zoals Kodjo, Mentor en Present, die ooit als misdadigers werden gemarteld en geëxecuteerd, worden nu terecht erkend als nationale helden van Suriname.”
Keti Koti als spiegel van heden en toekomstVolgens de partij is Keti Koti méér dan een historische herdenking: het moet ook een dag van zelfreflectie, educatie en strategische visie zijn. De BEP signaleert dat een groot deel van de samenleving onvoldoende stilstaat bij de sociale impact en geschiedenis van deze dag.
“Het herinnert ons eraan dat we nog niet volledig vrij zijn zolang er geen sprake is van echte emancipatie en economische zelfredzaamheid.” De partij roept daarom op tot een fundamentele heroriëntatie: van exploitatie naar inclusieve ontwikkeling, met investeringen in onderwijs, kenniseconomie en sociaal beleid. Alleen dan kan Suriname vooruit, stelt de partij, en wordt de betekenis van Keti Koti werkelijk verzilverd.
Waarschuwing voor nieuwe ongelijkheidDe BEP uit haar zorgen over de toekomst, vooral met het oog op de verwachte olie-inkomsten. “Zolang de welvaart ongelijk blijft verdeeld, is de vraag gerechtvaardigd of we niet opnieuw afstevenen op een moderne vorm van afhankelijkheid — een nieuwe slavernij,” aldus de verklaring.
De partij pleit voor een gedetailleerd meerjarenplan, waarin alle bevolkingsgroepen worden meegenomen. Er moet worden gewaakt voor etnische polarisatie, en beleidsmakers dienen zich bewust te zijn van hun verantwoordelijkheid in het vormgeven van een rechtvaardige en inclusieve samenleving.
Oproep tot nationale eenheidAan de vooravond van 50 jaar staatkundige onafhankelijkheid, vraagt de BEP om beleid dat gericht is op natievorming, verbondenheid en eerlijk leiderschap. “Keti Koti dwingt ons om vooruit te kijken. Niet enkel met trots, maar ook met de plicht om lessen uit het verleden om te zetten in daden voor de toekomst.”
- Leo Brunswijk: politieke partijen zagen ABOP als grootste b…..
- Santokhi, pe a moni de? (1)..
- Directeur MAS: “Voldoende animo om maritieme school draaien…..
- Militairen beschuldigd van diefstal na tekort aan provian…..
- 169 bloeddonoren onderscheiden..
- Voorwaarts kan geen potten breken tegen Inter Moengotapoe..
- Politie Lelydorp pakt daders na tip over gestolen aluminium..
- Er is geen andere keus voor de VHP dan om de oppositie in t…..
- PG: ontwerpwet Openbaar Ministerie moet worden goedgekeurd …..
- ExxonMobil draagt deel van Stabroek-blok over aan Guyanese …..
- AW en J wil betere aansluiting arbeidsmarkt en private sect…..
- Boldewijn waarschuwt voor gevolgen politieke ongediscipline…..
- Colombia onderschept eerste onbemande narco-onderzeeër, uit…..
- OM eist zeven jaar celstraf voor voorbereidingen drugstrans…..
- NPS-topper Ivanildo Plein: ‘Ik ben Brunswijk dankbaar dat h…..
- Doorbraak voor vrouwen in de politiek: Simons wordt eerste …..
- Deken: Rechtspraak is geen wedstrijd tussen partijen..
- Jennifer Simons voorgedragen als presidentskandidaat, Rusla…..
- Focus op jongeren en mentale gezondheid na covid-19 op OIC …..
- Brunswijk deed water bij de wijn, zegt Panka over president…..
- Surinamer in Israël over huidige toestand: ‘Schade is door …..