door Samuel Wens
BOVEN-SURINAME — Botopasi viert dit weekend ‘feest’. Het is namelijk zestig jaar geleden dat de basisschool van de Evangelische Broedergemeente in Suriname (EBGS) de status kreeg van ‘gewoon lager onderwijs’ (GLO). Vóór 1965 had de school er één van ‘bosland onderwijs’.
Het is dan wel feest, maar Lindon Ritfeld, onderwijsconsulent van de EBGS, merkt op dat er reden is voor zorg vanwege het aanhoudende tekort aan onderwijzers. “Leerkrachten vertrekken naar het buitenland, vooral Nederland en het Caribisch Gebied. Er kunnen geen vervangers worden aangesteld, omdat het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur hiervoor geen geld beschikbaar stelt”, stelt hij tegenover de Ware Tijd.
“Het openen van een GLO-school betekende toen “vooruitgang”, omdat de leerlingen voortaan een getuigschrift kregen en toelatingsexamen konden maken voor de mulo- of technische school”
Nieuwe mogelijkheden
Wijlen Sam Leidsman was het eerste schoolhoofd na de transformatie van de school tot GLO. Erwien Albitrouw (80) was daarvoor belast met de leiding. Hij trof alle voorbereidingen voor het nieuwe onderwijstype en schreef de leerlingen in.
Het openen van een GLO-school betekende toen “vooruitgang”, omdat de leerlingen voortaan een getuigschrift kregen en toelatingsexamen konden maken voor de mulo- of technische school. Kinderen die het bosland onderwijs volgden, kregen alleen een rapport van de zesde klas, maar daarmee kon er geen toets worden gemaakt.
Justus Eduards (70), gepensioneerd onderwijsinspecteur, herinnert zich dat hij als kind zowel het bosland onderwijs als de GLO-school van het dorp heeft bezocht. Volgens hem zijn veel dorpelingen goed terecht gekomen; ze werden leerkracht, verpleegkundige, dominee of technicus.
Missie en zending
Nog vóór de afschaffing van de slavernij waren de Europese zendelingen en missionarissen bezig om in het binnenland mensen te winnen voor het christendom. In 1848 verrees een EBG-kerk in Ganze en in 1850 kwam er een school.
Om Gods woord te begrijpen, moesten de mensen leren lezen en schrijven, vonden de Europeanen. In het zogenoemde bosland onderwijs waren lezen, schrijven en bijbelgeschiedenis de vakken die werden onderwezen. De hoofdonderwijzer was tevens de verspreider van het Woord en de ziekenverzorger van het dorp. De kerkgenootschappen EBG en RK brachten ook gezondheidszorg.
In de dorpen Pokigron, Abenaston, Jawjaw, Nieuw-Aurora, Botopasi, Semoisi en Ligorio in het Boven-Surinamegebied stichtten de missie en zending kerken en openden poliklinieken en scholen. Vanaf de jaren tachtig van de twintigste eeuw kwamen er ook openbare scholen in het gebied.
- Presidentiële werkgroep Sportprojecten en Platform van buur…..
- Narcoticabrigade neemt onbeheerd aangetroffen (soft)drugs i…..
- Strengere controle op kassasystemen..
- Vandaag nog meer regenbuien en onweer..
- MES OP DE KEEL?..
- Santokhi en Ali bespreken voortgang brug Corantijnrivier..
- Bhikharie: gross van producten uit India zijn niet vreemd v…..
- Hof en Orde van Advocaten houden historisch congres..
- Oproep om te kiezen voor een vrouwelijke president: Een nie…..
- Ook Jogging-track te Lelydorp in samenwerking met India ger…..
- Eline Daisy Octavia Deul (91) Rotterdam 3-2-2025..
- Henna Lilian Henry (73) Paramaribo 30-1-2025..
- Vernoeming Bureau Nieuwe Haven deze maand naar Herman Goodi…..
- Bee wacht verantwoording van president af rond in opspraak …..
- Ambassadeur Gupta: Voedselproject India kost US$ 10 miljoen..
- Zoete wraak basketballers Yellow Birds op CLD..
- “DE VS DENKT DAT REVOLUTIONAIREN TERRORISTEN ZIJNR…..
- Bee voorkomt dat Landvreugd uitleg geeft over zijn integrit…..
- BIZA beschuldigt Financiën voor uitdagingen bij terinzagele…..
- Santokhi: ‘Je hoeft niet van Chan te houden, Chan houdt wel…..
- Overvolle vuilstortplaats in Moengo baart districtscommissa…..