PARAMARIBO — CeDePesca, een in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires gevestigde niet-gouvernementele organisatie (NGO) die zich inzet om visbedrijven in Latijns-Amerika te helpen duurzamere praktijken in te voeren, werkt samen met de Surinaamse bedrijven Caribbean Sea Foods en Deep Sea Atlantic om een nieuw visserijverbeteringsproject (FIP) te ontwikkelen. Het project is gericht op het verbeteren van de duurzaamheid binnen de haak-en-lijn-visserij op de zuidelijke rode snapper, vermiljoensnapper, koningsmakreel en groupers.
De subsector, waarin vissers met lange en handlijnen werken, maakt gebruik van houten schepen onder Venezolaanse vlag, die een vergunning hebben en hun vangst in Suriname aanlanden. De vloot maakt doorgaans vistochten van twee tot drie weken en bewaart de vangst op ijs. Deze schepen opereren ook in de wateren van Guyana, Frans-Guyana en andere landen in het noordoostelijke deel van Zuid-Amerika.
“Het project is gericht op het verbeteren van de duurzaamheid binnen de haak-en-lijn-visserij op de zuidelijke rode snapper, vermiljoensnapper, koningsmakreel en groupers”
FisheryProgress
In 2023 verstrekte Suriname vergunningen aan 131 Venezolaanse haak-en-lijn-vissersschepen om te vissen binnen zijn exclusieve economische zone. De vangsten binnen de visserij bereikten vorig jaar bijna 3.300 ton, bestemd voor zowel buitenlandse als binnenlandse consumptie.
Volgens CeDePesca zouden toekomstige FIP’s binnen één jaar moeten voldoen aan de eisen voor actieve FIP’s. Deze projecten worden op FisheryProgress geplaatst om gebruikers te helpen kansen te identificeren om ontwikkelende FIP’s te ondersteunen en dubbele te voorkomen.
Verbanden
In Suriname zal CeDePesca de komende maanden een pre-beoordeling van de Marine Stewardship Council uitvoeren. De NGO heeft 21 lopende projecten in negen landen in Latijns-Amerika en heeft meer dan 140 leden, waaronder bedrijven, universiteiten en NGO’s. Het werkt samen met vissers, bedrijven, overheden, academische instellingen en andere NGO’s en internationale instellingen.
Naast het werken aan FIP’s, traint de organisatie anderen in het voldoen aan de principes van de Gedragscode voor verantwoorde visserij van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), de FAO vrijwillige richtlijnen voor kleinschalige visserij en de FAO richtlijnen voor eco-labeling van visserijproducten. Het doet ook programma’s met waarnemers aan boord om de impact op niet-doelsoorten en habitats te beperken.
- Dodelijk schietincident in Brokopondo..
- Abrahams: “Bouterse heeft gevangenneming weten te voorkomen…..
- Lichaam vermiste Indiase journalist aangetroffen in septict…..
- Henriëtte Lisette Unise Rosheuvel (62) Purmerend 2-1-202…..
- Enorme winterstorm treft VS van Plains tot Oostkust..
- Santokhi gebruikt Amoksi om punt te maken: VHP moet meer ze…..
- Meteodienst: Kans op lichte buien in binnenland..
- NDP’ers over trouwe bodyguard Bouterse: ‘Arupa is ook een l…..
- Condoleanceregister voor overleden president Carter bij Ame…..
- VES: Nieuw financieringsmodel biedt oplossing crisis gezond…..
- Essed: tijd om maatschappelijke wonden van Bouterse te hele…..
- Medische Zending ongerust..
- Abrahams: “Ze hebben hem nooit gevangen kunnen nemen”..
- Somohardjo: CLAD vindt geen aanwijzingen malversaties mijne…..
- Column: Borrelpraat no. 853..
- Politieke fout OKB kan niet worden gewist door een simpele …..
- Worstman beschoten na woordenwisseling met klant..
- “Waarom heb je me verlaten?”..
- Chileense Advocaten Eisen Arrestatie van Israëlische Ex-Sol…..
- China Dreigt met Acties tegen Mogelijke Amerikaanse Beperki…..
- Biden Regering Stelt $8 Miljard Wapenlevering aan Israël Vo…..