PARAMARIBO — CeDePesca, een in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires gevestigde niet-gouvernementele organisatie (NGO) die zich inzet om visbedrijven in Latijns-Amerika te helpen duurzamere praktijken in te voeren, werkt samen met de Surinaamse bedrijven Caribbean Sea Foods en Deep Sea Atlantic om een nieuw visserijverbeteringsproject (FIP) te ontwikkelen. Het project is gericht op het verbeteren van de duurzaamheid binnen de haak-en-lijn-visserij op de zuidelijke rode snapper, vermiljoensnapper, koningsmakreel en groupers.
De subsector, waarin vissers met lange en handlijnen werken, maakt gebruik van houten schepen onder Venezolaanse vlag, die een vergunning hebben en hun vangst in Suriname aanlanden. De vloot maakt doorgaans vistochten van twee tot drie weken en bewaart de vangst op ijs. Deze schepen opereren ook in de wateren van Guyana, Frans-Guyana en andere landen in het noordoostelijke deel van Zuid-Amerika.
“Het project is gericht op het verbeteren van de duurzaamheid binnen de haak-en-lijn-visserij op de zuidelijke rode snapper, vermiljoensnapper, koningsmakreel en groupers”
FisheryProgress
In 2023 verstrekte Suriname vergunningen aan 131 Venezolaanse haak-en-lijn-vissersschepen om te vissen binnen zijn exclusieve economische zone. De vangsten binnen de visserij bereikten vorig jaar bijna 3.300 ton, bestemd voor zowel buitenlandse als binnenlandse consumptie.
Volgens CeDePesca zouden toekomstige FIP’s binnen één jaar moeten voldoen aan de eisen voor actieve FIP’s. Deze projecten worden op FisheryProgress geplaatst om gebruikers te helpen kansen te identificeren om ontwikkelende FIP’s te ondersteunen en dubbele te voorkomen.
Verbanden
In Suriname zal CeDePesca de komende maanden een pre-beoordeling van de Marine Stewardship Council uitvoeren. De NGO heeft 21 lopende projecten in negen landen in Latijns-Amerika en heeft meer dan 140 leden, waaronder bedrijven, universiteiten en NGO’s. Het werkt samen met vissers, bedrijven, overheden, academische instellingen en andere NGO’s en internationale instellingen.
Naast het werken aan FIP’s, traint de organisatie anderen in het voldoen aan de principes van de Gedragscode voor verantwoorde visserij van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), de FAO vrijwillige richtlijnen voor kleinschalige visserij en de FAO richtlijnen voor eco-labeling van visserijproducten. Het doet ook programma’s met waarnemers aan boord om de impact op niet-doelsoorten en habitats te beperken.
- Kanhai: “De geschiedenis zal Desi Bouterse vrijspreken”..
- Wageningen kampt opnieuw met medicijntekort..
- Man doodgeschoten op goudconcessie in Brokopondo..
- Woordenwisseling worstman en klant eindigt in schietpartij..
- HET JAAR VAN KEUZES..
- 21ste editie van Bigi Broki Waka trekt weer enorm veel deel…..
- Adhin belooft verwezenlijkingen van Bouterse vast te leggen..
- Met Ongepaste Spoed: Curieuze haast rondom een bauxietdeal..
- VSB roept op tot nationale samenwerking..
- Veel patiënten met klachten diarree en braken..
- VOORUITSCHUIVEN PROBLEMATIEK VOLKSGEZONDHEID..
- ONDERMINISTERS DIENEN GEEN ENKEL BELANG..
- Overheidsmedewerkers verdiepen zich in financiële trends..
- Registeraccountant Lutchman scherpt kennis ambtenaren over …..
- Vicepresident verwacht eerste oogt ‘Marwina Alesi’ in eerst…..
- Leerlingen vanaf maandag weer naar school..
- Adhin wil verworvenheden 1980 tot 2015 vastleggen..
- Ondernemersfamilie Habib schenkt vijfhonderd levensmiddelen…..
- Minister Ramdin benadrukt noodzaak internationale samenwerk…..
- STERK LEGER?..
- Een zondag met zon..