Arbeids Adviescollege vraagt om verruiming zittingsperiode

PARAMARIBO —  Mohnie Babulall is voor een tweede zittingstermijn gekozen als voorzitter van het Arbeids Adviescollege (AAC). De termijn verloopt in 2025. Zij en enkele leden, die al zitting hadden in het vorige college, vroegen minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AWJ) om de zittingsperiode txe verruimen, waardoor het college in staat zal zijn om meer hooi op zijn vork te nemen.
Tot nu toe heeft het AAC zich volgens de bewindsman meer gebogen over de arbeidswetgeving. Echter, hij ziet graag dat het college hem ook voorziet van input over het arbeidsbeleid en de uitvoering daarvan, zoals de implementatie van het Decent Work Country Programme 2023-2026. Mac Andrew beseft dat daartoe de taken en de duur van de zittingsperiode van het college mogelijk zullen moeten worden verruimd. Dit zal volgens hem worden meegenomen bij de evaluatie van de Wet op het AAC.

Volgens Mac Andrew helpen de inzichten en adviezen vanuit het college, die zijn gebaseerd op kennis en expertise van de sociale partners, maar ook hun perspectieven, hem om beslissingen te nemen op het vlak van wetgeving en beleid op basis van nauwkeurige analyses. De bewindsman beschouwt het AAC als een goed voorbeeld van de werking van ‘sociale dialoog’, één van de vier steunpunten van het Decent Work-concept, waarbij de focus wordt gelegd op het bevorderen van constructieve dialoog tussen werkgevers, werknemers en de overheid om tot overeenstemming te komen over arbeidskwesties.
Het nieuwe college bestaat uit Babulall als voorzitter, Rowan Noredjo, Glenn Piroe, Naomi Esajas-Friperson en Wihtley Lodik (AWJ), Dusty Santokhie-Karijadrana (Justitie en Politie), Imrick Edam (Moederbond), Jerrel Zeegelaar (PWO), Anita Palmtak-Coutinho (CLO), Claudette Etnel (C-47), Genevieve Sairras en Kamlesh Ganesh (VSB) en Ch. Reiziger en L Pinas (Asfa). Hun installatie vond woensdag plaats. Ook zijn er plaatsvervangende leden benoemd.