Ashwin Adhin, voormalig vicepresident en beoogd voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), heeft tijdens het programma De Tafel scherpe kritiek geuit op het ontbreken van effectief overheidsbeleid rond bevolkingspolitiek, arbeidsmigratie en expats. Volgens Adhin is het nog steeds onduidelijk hoeveel buitenlandse arbeidskrachten nodig zullen zijn voor de snelgroeiende olie- en gassector in Suriname.
“De overheid heeft zich tot nu toe voornamelijk opgesteld als facilitator, maar er is veel meer actie vereist,” stelt Adhin. “We weten nog altijd niet welke functies vrijkomen, in welke sectoren, en hoeveel daarvan daadwerkelijk door Surinamers kunnen worden ingevuld.”
Er wordt momenteel geschat dat de opkomende olie- en gasindustrie meer dan 6000 banen zal creëren. Toch ontbreekt nog steeds een concreet overzicht van het type functies en de vereiste vaardigheden, aldus Adhin.
Hij bekritiseert tevens het gebrek aan inspanning om de nationale beroepsdatabase te versterken. Adhin verwijst hierbij naar zijn eigen inzet rond de oprichting van de Suriname National Training Authority (SNTA), een initiatief dat gericht was op het registreren en structureren van alle beroepen in het land.
Samen met wijlen Roy Adama, voormalig voorzitter van de SNTA-commissie, werkte Adhin aan wetgeving en een structuur voor een kwalificatiekader van niveau 1 tot en met 10. Dit systeem zou aangeven welke competenties vereist zijn voor specifieke functies. Volgens Adhin zou dit model ook op regionaal niveau, binnen het Caribisch gebied, de arbeidsmobiliteit en beroepenmatching kunnen bevorderen.
Adhin pleit voor een versnelde inhaalslag. Er moet op korte termijn duidelijkheid komen over de functies die beschikbaar zullen zijn binnen de olie- en gassector en de bijbehorende sectoren. “De spin-off van de olie-industrie zal niet beperkt blijven tot één sector, maar invloed hebben op de hele economie,” benadrukt hij.
Daarnaast wijst Adhin erop dat er inmiddels veel buitenlandse bedrijven en investeerders interesse tonen in deelname aan deze groeiende sector. Suriname moet daarom dringend lokale deskundigen opleiden – niet alleen voor de olie- en gasindustrie zelf, maar ook voor de ondersteunende en aanverwante sectoren.
- ECD treft weer vervallen producten aan in supermarkten..
- Indiër steelt sari’s van onderneemster..
- President Santokhi ontvangt politiek boek ‘Een gestolen toe…..
- NAVO wil Europese eenheid én Trumps steun behouden..
- President ontvangt boek ‘Een gestolen toekomst’..
- Real Sranang viert 65-jarig bestaan ook in Suriname..
- Simons vreest verkiezing in Verenigde Volksvergadering niet…..
- Ex werknemer in verzekering gesteld ter zake verduistering..
- Silvano Tjong-Ahin: “Suriname moet lokale participatie in o…..
- Suriname zet verdere stappen tot toetreding OIC Labour Cent…..
- Nieuw tijdperk voor Suriname..
- Artists-in-Residence filmen herinnering in vervallen Casa B…..
- Rutte prijst Trump op NAVO-top als ‘man van vrede’..
- Eerste ISS-missie ooit voor India, Polen en Hongarije..
- Concept Braziliaanse Conexsus uitgerold in Suriname: Ecosys…..
- MAS-directeur Michel Amafo: “Surinamers moeten bewust kieze…..
- Suriname neemt deel aan World Expo 2025 in Japan..
- Bewustwording over klimaatfinanciering essentieel voor klim…..
- Missverkiezingen verenigen zich..
- Momenten van zon, maar ook onweersbuien..
- Simons: iedereen is welkom om te helpen..