Ashwin Adhin, voormalig vicepresident en beoogd voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), heeft tijdens het programma De Tafel scherpe kritiek geuit op het ontbreken van effectief overheidsbeleid rond bevolkingspolitiek, arbeidsmigratie en expats. Volgens Adhin is het nog steeds onduidelijk hoeveel buitenlandse arbeidskrachten nodig zullen zijn voor de snelgroeiende olie- en gassector in Suriname.
“De overheid heeft zich tot nu toe voornamelijk opgesteld als facilitator, maar er is veel meer actie vereist,” stelt Adhin. “We weten nog altijd niet welke functies vrijkomen, in welke sectoren, en hoeveel daarvan daadwerkelijk door Surinamers kunnen worden ingevuld.”
Er wordt momenteel geschat dat de opkomende olie- en gasindustrie meer dan 6000 banen zal creëren. Toch ontbreekt nog steeds een concreet overzicht van het type functies en de vereiste vaardigheden, aldus Adhin.
Hij bekritiseert tevens het gebrek aan inspanning om de nationale beroepsdatabase te versterken. Adhin verwijst hierbij naar zijn eigen inzet rond de oprichting van de Suriname National Training Authority (SNTA), een initiatief dat gericht was op het registreren en structureren van alle beroepen in het land.
Samen met wijlen Roy Adama, voormalig voorzitter van de SNTA-commissie, werkte Adhin aan wetgeving en een structuur voor een kwalificatiekader van niveau 1 tot en met 10. Dit systeem zou aangeven welke competenties vereist zijn voor specifieke functies. Volgens Adhin zou dit model ook op regionaal niveau, binnen het Caribisch gebied, de arbeidsmobiliteit en beroepenmatching kunnen bevorderen.
Adhin pleit voor een versnelde inhaalslag. Er moet op korte termijn duidelijkheid komen over de functies die beschikbaar zullen zijn binnen de olie- en gassector en de bijbehorende sectoren. “De spin-off van de olie-industrie zal niet beperkt blijven tot één sector, maar invloed hebben op de hele economie,” benadrukt hij.
Daarnaast wijst Adhin erop dat er inmiddels veel buitenlandse bedrijven en investeerders interesse tonen in deelname aan deze groeiende sector. Suriname moet daarom dringend lokale deskundigen opleiden – niet alleen voor de olie- en gasindustrie zelf, maar ook voor de ondersteunende en aanverwante sectoren.
- Geen middelen voor opstart vervolgopleidingen IOL..
- Santokhi pleegt opnieuw woordbreuk en neemt tóch zitting in…..
- Louis Vismale viert 58ste verjaardag met oproep tot structu…..
- VES: Hervorming gezondheidszorg: Kans op echte verandering …..
- Dorpsgemeenschappen Bataliba-regio dreigen geïsoleerd te ra…..
- Man aangehouden in Albina voor ontvoering en seks met 15-ja…..
- Dasai bezoekt landenpaviljoens op Expo 2025 in Japan..
- Juridische status Production Sharing Contract: hybride mode…..
- Naast het minimumloon is ook de vaststelling van leefbaar l…..
- Dasai bezoekt landenpaviljoens op expo in Japan..
- Boete verhoogd voor niet overgedragen verkochte voertuigen …..
- VHP: Simons weigert dialoog en kiest voor polarisatie in Su…..
- Vandaag veel meer zon, regen neemt af..
- GenWise Conference 2025 verbindt vier generaties op de werk…..
- Poetin blijft weg van BRICS-top in Brazilië vanwege arresta…..
- Patricia Etnel (49) Paramaribo 22-6-2026..
- Simons: Geen verdere onderhandelingen in coalitie, ook niet…..
- Technische storing slaat operatie-afdeling Dikonessenhuis l…..
- Yellow Birds-coach Rigters: ‘We zijn duidelijk de beste vol…..
- Anil Jagroep: “ISO-certificering wordt onmisbaar voor Surin…..
- Column: Geduld!..