Patiënten die naar het buitenland moeten voor medische behandelingen, moeten nu zelf de kosten voorschieten. Dit zegt directeur Volksgezondheid Rakesh Gajadhar Sukul, die tevens voorzitter is van de geneeskundige commissie. De reden is het ontbreken van middelen voor overmakingen naar het Staatsziekenfonds (SZF).
Volgens Gajadhar Sukul kan het SZF de kosten voor deze patiënten niet betalen. Jane Harkisoen, algemeen directeur van het SZF, benadrukt echter dat het SZF geen verantwoordelijkheid draagt voor deze betalingen. “De middelen moeten komen van Volksgezondheid, omdat daar de besluiten en goedkeuringen plaatsvinden. Ook de middelen worden vanuit Volksgezondheid vrijgemaakt,” zei Harkisoen eerder. Het SZF coördineert enkel de logistiek voor patiënten die goedkeuring hebben ontvangen.
Gajadhar Sukul stelt dat het SZF vanwege zijn financiële situatie niet in staat is om kosten voor te schieten. Door de financiële verplichtingen van Volksgezondheid kunnen overmakingen niet direct plaatsvinden. Hierdoor sluiten patiënten leningen af om behandelingen in landen zoals Colombia te financieren. Na goedkeuring door Volksgezondheid verzorgt het SZF het vervolgtraject.
Patiënten klagen dat zij niet in staat zijn om zelf de kosten te dragen, zoals Volksgezondheid heeft voorgesteld. Sommigen geven aan dat zij te horen krijgen dat zij geen donaties mogen zoeken of de media niet mogen inschakelen voor steun.
Harkisoen benadrukt dat mensen op eigen kosten mogen vertrekken en hun geld terugkrijgen zodra middelen beschikbaar zijn. Ze vindt echter dat er misverstanden bestaan over donaties.
“Wij verbieden donaties niet, maar we vragen om transparantie. Soms wordt er meer geld opgehaald dan nodig, en dat geld wordt niet altijd eerlijk besteed. Het is zelfs voorgekomen dat mensen hun hele gezin wilden meenemen op kosten van donaties,” aldus de SZF-directeur.
Donateurs moeten erop kunnen vertrouwen dat hun geld wordt gebruikt voor medische behandelingen. Harkisoen pleit ervoor dat donatiecampagnes transparant zijn en dat het SZF betrokken wordt bij de administratieve afhandeling. Dit voorkomt dat middelen onnodig worden besteed aan personen die al voldoende steun hebben ontvangen.
Het SZF benadrukt dat het geen eigen middelen heeft om medische kosten te betalen. “Onze statuten bepalen dat wij niet beslissen wie er gaat en dat wij niet over het geld beschikken. Wij helpen alleen waar de nood het hoogst is,” verklaart Harkisoen.
Ondertussen blijven patiënten in onzekerheid verkeren over hun mogelijkheden voor medische behandeling in het buitenland.
- De cirkel van bouwen en bossen..
- VIDS en DNA bespreken deal met Chinalco..
- Sanering ambtenarenapparaat..
- Minister Raghoebarsing: “Structureel betere schuldpositie e…..
- SRD 180 miljoen extra in het Productie Krediet Fonds..
- Stagiaire presenteert resultaten aan de korpsleiding..
- Boete voor illegaal vuildumpen geen papieren tijger..
- President: Verdere verbetering positie ambtenaren..
- Tachana Dalger in Maleisië voor cruciale Asian Cup..
- België roept op tot mondkapjesgebruik..
- ECD stuit op prijsopdrijving, sluit twee supermarkten..
- Geen reden tot ongerustheid over Humaan Metapneumovirus (hM…..
- Riverside Pasta’s & café en voormalig hotel Dorien afge…..
- Bouta..
- Sans Titre ‘Untitled’ eerste kunstexpositie in 2025..
- VES opent 2025 met evaluatie en visie op duurzame economisc…..
- Advocaten voeren gesprek met pg over schending recht op pri…..
- Nog hoofdbrekens bij organisatie verkiezingen..
- Onderzoek naar geschiedenis Brits-Indische contractarbeider…..
- Directeur Volksgezondheid: “Geen middelen voor buitenlandse…..
- Del Castilho: ‘Verhoging waarborgsom moet redelijk zijn…..