Patiënten die naar het buitenland moeten voor medische behandelingen, moeten nu zelf de kosten voorschieten. Dit zegt directeur Volksgezondheid Rakesh Gajadhar Sukul, die tevens voorzitter is van de geneeskundige commissie. De reden is het ontbreken van middelen voor overmakingen naar het Staatsziekenfonds (SZF).
Volgens Gajadhar Sukul kan het SZF de kosten voor deze patiënten niet betalen. Jane Harkisoen, algemeen directeur van het SZF, benadrukt echter dat het SZF geen verantwoordelijkheid draagt voor deze betalingen. “De middelen moeten komen van Volksgezondheid, omdat daar de besluiten en goedkeuringen plaatsvinden. Ook de middelen worden vanuit Volksgezondheid vrijgemaakt,” zei Harkisoen eerder. Het SZF coördineert enkel de logistiek voor patiënten die goedkeuring hebben ontvangen.
Gajadhar Sukul stelt dat het SZF vanwege zijn financiële situatie niet in staat is om kosten voor te schieten. Door de financiële verplichtingen van Volksgezondheid kunnen overmakingen niet direct plaatsvinden. Hierdoor sluiten patiënten leningen af om behandelingen in landen zoals Colombia te financieren. Na goedkeuring door Volksgezondheid verzorgt het SZF het vervolgtraject.
Patiënten klagen dat zij niet in staat zijn om zelf de kosten te dragen, zoals Volksgezondheid heeft voorgesteld. Sommigen geven aan dat zij te horen krijgen dat zij geen donaties mogen zoeken of de media niet mogen inschakelen voor steun.
Harkisoen benadrukt dat mensen op eigen kosten mogen vertrekken en hun geld terugkrijgen zodra middelen beschikbaar zijn. Ze vindt echter dat er misverstanden bestaan over donaties.
“Wij verbieden donaties niet, maar we vragen om transparantie. Soms wordt er meer geld opgehaald dan nodig, en dat geld wordt niet altijd eerlijk besteed. Het is zelfs voorgekomen dat mensen hun hele gezin wilden meenemen op kosten van donaties,” aldus de SZF-directeur.
Donateurs moeten erop kunnen vertrouwen dat hun geld wordt gebruikt voor medische behandelingen. Harkisoen pleit ervoor dat donatiecampagnes transparant zijn en dat het SZF betrokken wordt bij de administratieve afhandeling. Dit voorkomt dat middelen onnodig worden besteed aan personen die al voldoende steun hebben ontvangen.
Het SZF benadrukt dat het geen eigen middelen heeft om medische kosten te betalen. “Onze statuten bepalen dat wij niet beslissen wie er gaat en dat wij niet over het geld beschikken. Wij helpen alleen waar de nood het hoogst is,” verklaart Harkisoen.
Ondertussen blijven patiënten in onzekerheid verkeren over hun mogelijkheden voor medische behandeling in het buitenland.
- ‘Wees trouw aan jezelf, alleen dan kan je anderen helpen…..
- Pg vraagt advocaten van de familie Bouterse om voorlopige m…..
- VES: Concept-mineralenovereenkomst met Chinalco baart zorge…..
- Kuldipsingh: ‘Winkels blijven gesloten tot kassasysteem in …..
- SVB bemoedigd door steun vanuit DNA..
- TotalEnergies begint mei olieboringen in Blok 64..
- Vuil niet opgehaald vanwege verzuim medewerkers..
- Reddingacties in Tibet vergroot na aardbeving..
- Aviankoi officieel nog steeds parlementariër; ‘de wet verbi…..
- DNA-leden vragen aandacht regering voor noodkreet SVB..
- Toename van griepgevallen ook merkbaar op poli’s Nickerie..
- Eerste gesprek advocaten familie Bouterse en pg geweest ove…..
- BESCHOUWING — C’est la vie voor Bordo!..
- Volksgezondheid kondigt stringente maatregelen aan voor beh…..
- President erkent bijdrage VES op nieuwjaarsreceptie..
- Jaaropening VES gericht op strategisch verantwoord beleid v…..
- Geen mededeling over gesprek met pg en advocaten..
- Verklaring Surinaamse Voetbalbond: Samen sterk voor voetbal…..
- Meer dan 30.000 uit bestand koopkrachtversterking gehaald..
- Politieke partijen moeten ruim SRD 500.000 betalen aan waar…..
- Afdeling Rijbewijzen KPS vanaf morgen weer normaal geopend …..