Donald Trump zal tien dagen voordat hij wordt geïnaugureerd als president van de Verenigde Staten zijn straf horen in de zwijggeldzaak waarin hij vorig jaar mei is veroordeeld. De rechter heeft het verzoek van Trump om de zaak te schrappen na zijn verkiezingsoverwinning in november afgewezen.
De rechter laat weten dat Trump de zitting op 10 januari ook online mag bijwonen en schrijft dat een “onvoorwaardelijke kwijting” de beste optie is. Dat houdt in dat Trump niet gestraft wordt met een gevangenisstraf of een boete, maar dat de vaststelling dat hij een misdaad heeft gepleegd blijft staan.
In mei dit jaar werd Trump schuldig bevonden in de zaak waarin hij terechtstond voor het betalen van zwijggeld aan pornoactrice Stormy Daniels. Hij zou in 2006 seks met haar hebben gehad en in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in 2016 betaalde hij de vrouw 130.000 dollar zwijggeld. Het betalen van zwijggeld is in principe niet strafbaar, maar Trump voerde die kosten op als ‘juridische kosten’ in zijn boekhouding. Dat is in strijd met de wet. Voor het vervalsen van bedrijfsgegevens kan een gevangenisstraf tot vier jaar worden opgelegd. Trump ontkent seks te hebben gehad met Daniels.
Uitstel strafTrump zou eigenlijk afgelopen zomer al zijn straf te horen krijgen in de zaak, maar de rechter besloot toen het oordeel uit te stellen om de presidentsverkiezingen niet te beïnvloeden.
Kort na de verkiezingen adviseerde de openbaar aanklager in New York om de bekendmaking van de straf nogmaals uit te stellen. Wel zei hij te willen dat Trump na zijn presidentschap alsnog gestraft wordt. Daarna werd de zitting nogmaals uitgesteld.
Trump is de eerste president die in een strafzaak schuldig is bevonden. Na zijn aantreden als president kan hij de zaak aanvechten tot aan de hoogste rechters in het land. Zij kunnen hem alsnog gratie verlenen.
Andere rechtszaken tegen TrumpDe zaak rond Daniels is niet de enige rechtszaak die tegen Trump is aangespannen. Vorig jaar werd Trump veroordeeld vanwege seksueel misbruik en smaad in een zaak die schrijfster E. Jean Carrol tegen hem had aangespannen. Tegen die zaak ging Trump in hoger beroep. Dat verloor hij begin deze week. Hij werd niet veroordeeld voor verkrachting, maar kreeg wel een dwangsom opgelegd voor aanranding en laster. In een andere zaak moest hij de schrijver ook al 83 miljoen Amerikaanse dollar betalen.
- Voorbereidingen verkiezingen 25 mei in volle gang..
- Paul Somohardjo is helemaal klaar met beloftes president Sa…..
- Hesdy Wulfred Vreden..
- Kwestie HMPV-virus: Ramadhin ziet geen reden tot bezorgdhei…..
- Vera Elisabeth Mijnals..
- Kenneth George Renardus..
- Kenneth G. Renardus..
- Brug over Corantijnrivier zal zorgen voor versterking landb…..
- Suriname zet zich in voor uitlevering Bordo aan Frankrijk..
- Regering gaat verkiezingsjaar in met schuld van meer dan SR…..
- Politie arresteert schutter in twee afzonderlijke zaken..
- SVB luidnoodkreet; geen geld om Natio te laten voetballen..
- Herinneringen aan Desi..
- Regering bespreekt voorbereidingsproces verkiezingen 2025..
- President Santokhi laat 30 zakken rijst leveren aan Huize A…..
- Guyana weet niets van voornemen Canawaima veerverbinding te…..
- Huize Ashiana krijgt extra ondersteuning van regering..
- Zorgautoriteit, een gemiste kans..
- Argentijnse politie onderzoekt identiteit van Nederlandse o…..
- Toelichting op de visum- en toeristenkaartprocedure..
- CLAD: “Geen aanwijzingen van malversaties bij ex-minister S…..