Donald Trump zal tien dagen voordat hij wordt geïnaugureerd als president van de Verenigde Staten zijn straf horen in de zwijggeldzaak waarin hij vorig jaar mei is veroordeeld. De rechter heeft het verzoek van Trump om de zaak te schrappen na zijn verkiezingsoverwinning in november afgewezen.
De rechter laat weten dat Trump de zitting op 10 januari ook online mag bijwonen en schrijft dat een “onvoorwaardelijke kwijting” de beste optie is. Dat houdt in dat Trump niet gestraft wordt met een gevangenisstraf of een boete, maar dat de vaststelling dat hij een misdaad heeft gepleegd blijft staan.
In mei dit jaar werd Trump schuldig bevonden in de zaak waarin hij terechtstond voor het betalen van zwijggeld aan pornoactrice Stormy Daniels. Hij zou in 2006 seks met haar hebben gehad en in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in 2016 betaalde hij de vrouw 130.000 dollar zwijggeld. Het betalen van zwijggeld is in principe niet strafbaar, maar Trump voerde die kosten op als ‘juridische kosten’ in zijn boekhouding. Dat is in strijd met de wet. Voor het vervalsen van bedrijfsgegevens kan een gevangenisstraf tot vier jaar worden opgelegd. Trump ontkent seks te hebben gehad met Daniels.
Uitstel strafTrump zou eigenlijk afgelopen zomer al zijn straf te horen krijgen in de zaak, maar de rechter besloot toen het oordeel uit te stellen om de presidentsverkiezingen niet te beïnvloeden.
Kort na de verkiezingen adviseerde de openbaar aanklager in New York om de bekendmaking van de straf nogmaals uit te stellen. Wel zei hij te willen dat Trump na zijn presidentschap alsnog gestraft wordt. Daarna werd de zitting nogmaals uitgesteld.
Trump is de eerste president die in een strafzaak schuldig is bevonden. Na zijn aantreden als president kan hij de zaak aanvechten tot aan de hoogste rechters in het land. Zij kunnen hem alsnog gratie verlenen.
Andere rechtszaken tegen TrumpDe zaak rond Daniels is niet de enige rechtszaak die tegen Trump is aangespannen. Vorig jaar werd Trump veroordeeld vanwege seksueel misbruik en smaad in een zaak die schrijfster E. Jean Carrol tegen hem had aangespannen. Tegen die zaak ging Trump in hoger beroep. Dat verloor hij begin deze week. Hij werd niet veroordeeld voor verkrachting, maar kreeg wel een dwangsom opgelegd voor aanranding en laster. In een andere zaak moest hij de schrijver ook al 83 miljoen Amerikaanse dollar betalen.
- VSB blijft vastberaden in haar missie om Suriname vooruit t…..
- Drs. Wim Bakker: Een kritische blik op Suriname in 2025..
- ‘Bordo’ wordt uitgeleverd aan Frankrijk..
- Joel ‘Bordo’ Martinus wordt uitgeleverd aan Frankrijk..
- Surinaams uitleveringsverzoek afgewezen: Frankrijk krijgt J…..
- Winkelier en echtgenote slachtoffer van gewapende overval a…..
- 44 politieke partijen geregistreerd bij OKB..
- Indonesië deelt gratis maaltijden uit, doel 83 miljoen mens…..
- Uitheems..
- Truckbestuurder omgekomen bij verkeersongeval in het Goliat…..
- CLAD aan Somohardjo: geen aanwijzingen van malversaties..
- Wanda Kenson – Sandvliet..
- Ray Oscar Lashley..
- Vanwege bijzondere band weigerde Guyana Bouterse te arreste…..
- Essed: Bouterse is een roemloze dood gestorven..
- Karg: ‘Aanwezigheid militairen in uniform bij begrafenis Bo…..
- Duizenden mensen bij afscheid Desi Bouterse..
- Premier Trinidad & Tobago kondigt eerder vertrek aan..
- PL ziet af van onderministerschap; Somohardjo bedankt als c…..
- Grote internationale legeroefening in Suriname..
- Na Desi..