Zwemcoach Yash Daryanani verzorgt clinics op Sint Kitts & Nevis

door Marinio Balsemhof 
PARAMARIBO — “Ik ben momenteel op Sint Kitts & Nevis bezig met een clinic waarbij ik zwemmers moet aanwijzen.” Woorden van de Surinaamse zwemcoach Yash Daryanani vanuit het eiland, waar hij woensdag is gestart met zijn werkzaamheden. Behalve het voorgaande moet hij de komende maand ook de lokale instructeurs op te leiden tot coaches. “Zij hebben hier geen gecertificeerde zwemtrainers en willen dat de instructeurs mee lopen en ook leren.” 
Het is de bedoeling dat Daryanani de zwemmers van het eiland assisteert en traint, omdat die uitgenodigd zijn deel te nemen aan zwemwedstrijden van de Organisation of Eastern Caribbean States (OECS), die van 8 tot en met 10 november in Sint Vincent en de Grenadines worden gehouden. “Dit is de start van hun nationale team”, zegt de zwemcoach. Hij moet de criteria, regels en procedures hiervoor vaststellen.   
Verder is het bestuur van de Zwembond van Sint Kitts & Nevis van plan om samen met de Surinamer een zwemseizoen uit te schrijven, waarbij er per jaar nationaal en internationaal een aantal wedstrijden zullen zijn. Opvallend is dat het eiland niet over zwembaden beschikt. Alle activiteiten worden op het strand gedaan waar ze een ocean pool hebben gebouwd met de fondsen die ze hebben ontvangen.
“Ze trainen in het water en op het droge. Ze krijgen dan sessies waarbij ze moeten letten op voeding en gezondheid. Het is een complete clinic met zwemmen, dryland-sessies, voeding, mentale coaching, zwemslag-analyse enzovoorts”, aldus Daryanani.