Zorgmodel SamenOuder versterkt groepsbinding binnen gezin

door Arjen Stikvoort
PARAMARIBO — De Kinderkliniek van het Diakonessenhuis en Perisur bieden het zorgmodel SamenOuder aan. Dit zorgmodel gaat over consultatiebureauzorg en wordt in groepen van 8-10 ouders en baby’s aangeboden. De interactie staat hierbij centraal.
Het grote verschil met een bezoek aan het consultatiebureau is dat het daar om een één-op- één gesprek gaat en is meer medisch gericht, terwijl het bij dit nieuw model om een groepsgesprek gaat.  In het SamenOuder zorgmodel hebben de zorgverlener en de ouders meer tijd om over een bepaald onderwerp te praten en vragen te stellen. SamenOuder is gratis.

“Het unieke daarvan is dat de ouders actief betrokken zijn bij de groei en ontwikkeling van hun baby”
Ashna Hindori-Mohangoo
Er worden verschillende thema’s behandeld en bij elke groepssessie wordt een ander onderwerp besproken. Enkele onderwerpen zijn: de veiligheid van het kind, borstvoeding, hoe kun je het beste je baby aanleggen, praten over de groei van de baby en gezinsplanning.
“Het unieke daarvan is dat de ouders actief betrokken zijn bij de groei en ontwikkeling van hun baby. Zij kunnen elkaar daarin ondersteunen en van elkaar leren. Het versterkt de groepsbinding tussen mama, papa en baby”, zegt Ashna Hindori-Mohangoo van Perisur.
Ervaring
Moeder Meroeva en vader Jaïr Konter doen mee aan SamenOuder. “Onze zoon Luca is ons eerste kindje. Als first time ouder ben je toch steeds benieuwd of je het goed doet. Wij lezen veel en krijgen veel tips van onze supportgroep. SamenOuder is een mooi platform waarbij wij van andere ouders leren, maar ook begeleid worden door de deskundigen. Dat wij goed op weg zijn en ons kunnen focussen op liefhebben en het opvoeden van ons kind geeft een goed gevoel”, vertelt moeder Konter.
De eerste drie sessies zijn al volgboekt. De inschrijving staat nog open voor de andere groepssessies. Jeugdarts Sehnaaz Liesek-Kadir en het team van het Kinderkliniek hebben dit jaar een training gevolgd van Nederandse trainers over dit nieuwe zorgmodel.  
Het SamenOuder zorgmodel is een onderdeel van het internationaal onderzoeksproject ‘Groep Care (GC) in the first 1000 days. Dit project wordt uitgevoerd in zeven landen. In Suriname wordt het GC 1000 project gecoördineerd door Perisur. In 2015 heeft Mohangoo van Perisur het SamenZwanger zorgmodel (prenataal) geïntroduceerd in Suriname dat onder andere in het Diakonessenhuis wordt uitgevoerd. SamenOuder (postnatale groepszorg) kan gezien worden als een vervolg hierop.