Ziekenhuisbonden blijven in actie; nog geen oplossing

De bonden van het St. Vincentius Ziekenhuis en Diakonessenhuis blijven in actie. Alleen de cruciale diensten blijven actief, deelt bondsvoorzitter Robby Naarendorp aan Suriname mee. Het gesprek met de ministers is volgens hem vruchteloos geweest. De bond gaat nu weer praten met de directies van de ziekenhuizen.Vanuit de clusterministers heeft de bond te horen gekregen dat de 17% salarisverhoging door de directies van de ziekenhuizen moet worden betaald. Het gaat hier om particuliere ziekenhuizen. De ligdagtarieven zijn ook eerder verhoogd. Indien de ziekenhuizen een vordering hebben op de overheid, is de regering bereid deze sneller in orde te maken.

De ministers zouden uitzoeken waarom de afspraken met deze ziekenhuizen niet zijn nagekomen. “We zijn er nog niet uit,” deelt Naarendorp mee. “De ministers gaan niets doen. De acties gaan gewoon door. Alleen het cruciale personeel gaat nog werken. Of we weer op straat komen kan ik nog niet zeggen. Het kan elke kant opgaan. Ik ga nu weer met de directeuren praten. Het is al bijna eind van de maand. We geven niet op.”

Intussen heeft het Diakonessenhuis meegedeeld dat in verband met de vakbondsacties de klinische, poliklinische en de paramedische dienstverlening niet gegarandeerd is. Cito gevallen, zwangeren en oncologische patiënten die onder lopende behandeling zijn, moeten contact maken met de medische specialisten.

Het personeel van de twee ziekenhuizen heeft dinsdag een ‘stille’ actie gevoerd bij De Nationale Assemblee. De werkers willen verbetering van de werkomstandigheden en de lonen. Zij hebben tot nu toe nog niets van de 17% verhoging gemerkt. De bonden hadden al een petitie ingediend bij vicepresident Ronnie Brunswijk, maar dat heeft na een maand niets opgeleverd. Het gesprek met de ministers is niet gelopen zoals de bonden gehoopt hadden.