Zevenjarige Spirits Grun2 groeit als kool

“Als ik terugkijk naar oude ’s van toen en wat er nu hier staat, dan ben ik trots op de prestaties. Het bos dat hier stond heeft plaats gemaakt voor drie hectare ofwel dertigduizend vierkante meter aan beplanting van groenten en kruiden”, vertelt Raveen Ramtahalsing trots. Zijn bedrijf Spirits Grun2 is één van de weinige waar er op dergelijke schaal in kassen wordt geplant.
door Sharon Singh
Het telen van gezonde, onbespoten groenten is vanaf het begin het doel geweest van zijn vader. Eerst om in de behoefte van zijn gezin te voorzien en later is dat uitgegroeid tot een professionele onderneming met eigen productiehal en verpakkingsfaciliteit. “Mijn vader heeft altijd van de landbouw gehouden. Toch was zijn drijfveer de liefde voor zijn gezin. Hij wilde ons beschermen tegen al het gif dat in groenten zat dat werd verkocht.”
De interesse voor het beroep bleef groeien en voordat de familie het goed en wel besefte, beplantte ze steeds meer grond. “In het begin is het absoluut niet makkelijk gegaan, omdat we bitter weinig van landbouw wisten”, zegt Ramtahalsing.
Zelf kon hij een paprikaplant niet onderscheiden van een tomatenplant, maar al doende leerde hij, veelal door veel te lezen. “Ik ben me erin gaan verdiepen en heb zelf onderzoek gedaan.” Een ander belangrijk aspect was netwerken. Hij kwam in contact met andere telers en kon zich aan de hand van hun ervaringen en adviezen verder professionaliseren als agrariër.
Nederland
Een andere grote doorbraak kwam toen een Nederlander die naar Suriname emigreerde, via zijn contacten in het buitenland, het bedrijf hielp naar een hoger niveau. Er werd informatie over en weer gedeeld met Nederlanders die ruime ervaring hebben in het uitoefenen van het beroep. “We zijn een paar keer naar Nederland afgereisd en zijn langs proeftuinen geweest. Daar kwamen we ook in contact met zaadleveranciers.”

“De transformatie is enorm: van een eenmanszaak naar een professioneel hydroponicteelt bedrijf met zestig medewerkers en van één kas naar twaalf kassen”

Daarnaast kreeg het bedrijf ondersteuning van de Anton de Kom Universiteit en de Wageningen University & Research. “Toen gingen we stappen vooruit.” Hij doet ook zaken met het in Nederland gevestigde internationale bedrijf Bejo Zaden dat actief is in de veredeling, productie, bewerking en verkoop van kwaliteitszaden voor de groenteteelt. “Deze onderneming ontwikkelde speciale groentezaden die goed in ons klimaat konden gedijen en geschikt bleken voor ons teeltsysteem.”
Het bedrijf in Suriname groeide gestaag, wat voor Ramtahalsing andere uitdagingen bracht. Met de uitbreiding en specialisatie kwamen er meer investeringen bij, zoals koelverpakkingen en het standaardiseren van de labels. De transformatie is enorm: van een eenmanszaak naar een professioneel hydroponicteelt bedrijf met zestig medewerkers en van één kas naar twaalf kassen.
“Je realiseert het je nauwelijks, want je bent er dagelijks, vrijwel de hele dag, mee bezig. We zijn als jong bedrijf zeker niet ontevreden met de resultaten. En dat hebben we op eigen kracht bereikt.” Spirits Grun2 teelt paprika, tomaat, sla, basilicum, munt, peterselie en tijm. De kruiden worden niet in de winkel verkocht, alleen op bestelling.
Covid-19
Waar andere bedrijven over de kop zijn gegaan tijdens Covid-19, heeft Spirits Grun2 de hoogste omzetten gehad. Eén van de redenen is dat het bedrijf zich snel heeft kunnen aanpassen aan de situatie. “Een week nadat alles in lockdown is gegaan, hebben we toestemming gevraagd om onze agrarische producten aan huis te mogen leveren. We hebben een mobiel pinapparaat aangevraagd en men mocht ook betalen door overmaking.” Het enige nadeel was dat het personeel niet overal mocht komen vanwege de lockdowns en slechts de helft van het bestand tegelijk mocht werken.
Ook op het lamleggen van het openbaar vervoer werd ingespeeld. Er n ook meevallers. De zus van Ramtahalsing is arts en onder haar leiding werden stringente voorzorgsmaatregelen getroffen om onderlinge besmetting met Covid-19 te voorkomen. “Door al deze meevallers hebben we onze beste omzetten gehad”, kijkt hij trots terug. “Overal in de wereld werden mensen opgeroepen om gezond te eten. De vraag was daardoor groot.”
De verse en gezonde groente wordt klaargemaakt voor distributie. [: Privécollectie]Ramtahalsing heeft één gouden vuistregel: zijn personeel moet zich goed in zijn vel voelen. “Personeel is de bouwsteen van je onderneming. Gedreven mensen zorgen voor groei en dus voor productiviteit.” Hij probeert zich te verplaatsen in de schoenen van zijn medewerkers. Een groot deel van hen is laag opgeleid, maar hij maakt hen vertrouwd met het financiële circuit door hun salaris op de bank te storten. Zo kunnen ze plannen maken voor de toekomst. Werknemers hebben ook de mogelijkheid om geld te lenen bij hun werkgever.
Uitdagingen
Ramtahalsing heeft veel ervaring opgedaan in het telen in kassen, maar beseft dat er altijd nieuwe zaken …