Zangeres Harvey & Friends: ‘Ik zou graag willen optreden in Suriname’

door Steven Seedo
PARAMARIBO — “Ik zou het geweldig vinden als we ook een keer de stap kunnen maken naar Suriname om er op te treden. Dan kunnen we ons nummer ‘Simply the Best’, dat in 2019 uitkwam, eindelijk ook live brengen”, zegt zangeres Algo Valiente van de Nederlandse muziekband Harvey & Friends. Vier jaar geleden gaf ze bij Radio 10 een interview om het nummer te promoten.
De band heeft intussen ideeën om een nieuwe song op te nemen. Harvey & Friends treedt vaak op tijdens verjaardags- en commerciële feesten en bruiloften.

“Mijn tweede vader was een Surinamer en daarom ben ik heel Surinaams georiënteerd. Ik hou heel erg van de cultuur”

Ziel
De zangeres is van Antilliaanse afkomst, maar heeft een link met Suriname. “Mijn tweede vader was een Surinamer en daarom ben ik heel Surinaams georiënteerd. Ik hou heel erg van de cultuur.”
Met haar optreden wil ze mensen roeren tot in het diepste van hun ziel. “Ik wil niet dat mensen stil blijven zitten. Ze moeten genoodzaakt zijn te dansen. Het dak moet er af”, zegt ze lachend.
Debuut
Over de Nederlandse muziekwereld zegt ze dat er keihard moet worden gewerkt voor erkenning. Valiente begon officieel met zingen toen ze twaalf was. Dat was op een feestje op de werkplek van haar moeder.
Ze trad later op met topbands en -artiesten als Trafassie, Gordon, The Tramps, Tom Brown (Funking for Jamaica), het duo Edje Rust en Farida Merville en Ewan Mack. “Ik heb bij de concertreeks De Vrienden van Amstel gestaan met mijn eigen band Algo and the Soundmachine en was de leading lady van Club Rouge van Eindhoven.”
Valiente heeft vier songs op haar naam staan: ‘Latin Lover’, ‘Mama Africa’, ‘I like the way you dance’ en ‘Simply the Best’ met Harvey & Friends. De clip van dit laatste liedje is regelmatig op Surinaamse televisiezender ATV uitgezonden.
Songfestivals
In 2010 heeft de zangeres als backing vocal meegedaan aan het Nationaal Songfestival. “Het was een superleuke ervaring en smaakte naar meer.”
Valiente heeft ook deelgenomen aan talentenjachten in Nederland, zoals ‘De soundmixshow’ van Henny Huisman, waarin ze meedeed als Toni Braxton en als vijfde eindigde. “Ik heb mee gedaan aan de X-Factor en daar haalde ik de televisievoorrondes.”
Vervolgens was ze te zien in The Voice of Holland, het wegens grensoverschrijdend gedrag in opspraak geraakte  programma van RTL4. “Maar daar ben ik niet door de voorrondes gekomen.”
Na de eerste Covid-19-golf heeft de zangeres deelgenomen aan de talentenjacht Hit The Road van de Nederlandse televisiezender SBS6, een zangwedstrijd die draaide om mooie liedjes en bijzondere persoonlijke verhalen. Het bijzondere is dat dit programma werd uitgezonden vanuit de auto. “Ik heb alle talentenjachten als stressvol, maar vooral leuk, gezellig en leerzaam ervaren.”