Yelyco versus Arc en Ciel in finale volleybal Champions League

Tekst en beeld John Zaalman
PARAMARIBO — Yelyco heeft Gideon bijna met speelsgemak uit de volleybal Champions League geknikkerd. De ploeg van Verdy Getrouw dwong woensdagavond in de Ismay van Wilgen Sporthal eerst een golden set af door de tweede halve finalepartij in straight sets (25-14, 25-22, 25-15) te winnen. In de golden set hielden ploegen elkaar aan het begin middels eigen fouten nog in bedwang (3-3). Yelyco nam afstand na een set-up fout van Gideon-captain Esther Tammenga en Farah Mahabir de score daarna uit een cadeau naar 5-3 tilde.
Yelyco keek daarna niet meer achterom en won uiteindelijk na opeenvolgende fouten van José Tammenga: 25-15. De triomfator treft zaterdag in de eerste finalepartij het Franse Arc en Ciel in de Ismay van Wilgen Sporthal voordat de return de week daarop in Cayenne wordt gespeeld. Getrouw weet als geen ander dat de Fransen over alle linies verdedigen. “Het spel van ze wordt meer door hun centers bepaald. We maken dus zeker een kans om te winnen”, meent Getrouw.

“Ik vond het erg dat niet alles in place was en als de Suvobo-voorzitter daarop wordt aangesproken, zegt hij dat het niet zijn taak is”
Verdy Getrouw
Niet alles in place
Het duel begon iets later dan gepland daar  niet alles in place was. Zo was onder meer het net nog niet op de juiste hoogte en geen scoresheet aanwezig. De arbiters Wladimir Playfair en Saïdah Loe Sack Sioe zouden begrepen hebben dat de wedstrijd om half negen gespeeld moest worden in plaats van negen uur. Chantal Karsters van de arbiterscommissie om een reactie gevraagd zegt dat half negen protocol is dat de arbiters in de hal moeten zijn. “De wedstrijd stond net als de vorige keer gepland voor negen uur.”
Voorzitter Lionel Blokland van de Surinaamse Volleybalbond zegt “dit is puur nonchalance in de voorbereidingen, terwijl alles in place was. Zeker van de arbitrale leiding”, aldus Blokland. Getrouw en zijn assistent Casey Foe A Man verleenden hun medewerking het net op de juiste hoogte te plaatsen zodat er gespeeld kon worden. Carol Alspeer van de wedstrijdcommissie kwam erbij en haalde de scoresheet zodat official Monica Calor haar werk kon voortzetten. 
“Ik vond het erg dat niet alles in place was en als de Suvobo-voorzitter daarop wordt aangesproken, zegt hij dat het niet zijn taak is. Ik wil niemand de schuld geven, maar als voorman ben jij de hoofdverantwoordelijke”, uit Getrouw zijn misnoegen. “Dat het niet zijn taak was, vond ik misplaatst.”
Speelsters van Yelyco vieren een setwinst op Gideon, terwijl hun coach Verdy Getrouw (met rug naar camera) naar de kantlijn loopt.Veranderingen
Getrouw heeft binnen zijn gelederen enkele veranderingen aangebracht. Zo heeft hij Farahnaz Levens de liberopost laten overnemen van Xiony Kidjo, die invalbeurten op de serve maakte, en Desiree Getrouw. “Ik heb te weinig wissels en moet die dan anders inzetten om iedereen rust te gunnen, omdat je niet weet hoelang zo’n wedstrijd zal duren. Levens is de meest geroutineerde libero. Ik zou haar niet als spelverdeelster kunnen gebruiken, omdat ze een blessure heeft aan de vinger dus zou ook een halve speelster zijn.”
De oefenmeester is blij dat de veranderingen goed van pas zijn gekomen. “We moesten spelen en hebben getoond wie kampioen is van Suriname”, aldus Getrouw. Dieter Tammenga van de opponent meent dat zijn speelsters niet helemaal hersteld n van het Covid-19-virus. “Yelyco heeft mooi gespeeld. Ik wens ze heel veel succes en dat ze van Arc en Ciel mogen winnen.”