XBB.1 en XBB.1.5. verschillen van andere varianten

‘Betere kans om mensen te infecteren’
De meest recente gegevens van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben onlangs getoond dat de XBB-variant in de Verenigde Staten aan het toenemen is. Gezondheidsautoriteiten verklaarden dat de XBB.1.5  beschouwd kan worden als een recombinant virus, omdat het genetische gegevens bevat van twee eerdere mutaties.
De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) beschreef de XBB als de meest antilichaam-ontwijkende SARS-CoV-2-variant, die tot nu toe is geïdentificeerd. Sinds de variant voor het eerst werd ontdekt, is XBB geëvolueerd en heeft nu twee subvarianten.  Andrew Pekosz, een viroloog aan de Johns Hopkins University vertelde dat de XBB.1 en XBB.1.5. van zijn familieleden verschilt, omdat ze een mutatie heeft, waardoor het zich beter aan cellen kan binden. “Het vermogen om te binden betekent, een betere kans om mensen te infecteren”, aldus Pekosz.
Scott Roberts, MD, specialist in infectieziekten aan de medische faculteit van  Yale zei dat zelfs mensen die zich gevaccineerd hebben of een recent geval van Covid-19 hadden, besmet zijn geraakt. “Het zal tijd kosten om de langetermijngegevens te verzamelen om te laten zien hoe goed vaccins  werken tegen XBB.1.5, maar degenen die de Pfizer-BioNTech of Moderna bivalente booster  hebben gekregen, zullen waarschijnlijk een behoorlijke bescherming hebben, vooral tegen ernstige ziekte en dood.”
Volgens Roberts is het belangrijk te onthouden, dat er nog steeds mensen zullen zijn die een hoog risico lopen op ernstige ziekte, omdat ze ouder zijn of immuungecompromitteerd zijn, en ze riskeren infectie door degenen die geen verzachtende maatregelen nemen.
The post XBB.1 en XBB.1.5. verschillen van andere varianten .. ………… (.)

Lees verder

Bron: . Suriname