WK-zwemmen: Jeno Heyns sluit af met 43ste plek

door Terence Oosterwolde
PARAMARIBO — Surinames Jeno Heyns heeft zijn deelname aan de negentiende Fina-wereldkampioenschappen daarnet afgesloten met een derde plaats in heat 1 van de 50 meter rugslag. In Hongarije tikte hij aan in 28,41 seconden.
Voor de 50 rug hadden 52 zwemmers zich opgegeven, van wie drie – Faizan Akbar van Pakistan, Hasan Ali Khaleel Al-Zinkee van Irak en Mohamed Samy van Egypte – niet meer startten. Na alle zes series eindigde Heyns overall dus als 43ste onder de 49 deelnemers.
In heat 1 n er slechts drie zwemmers: Heyns, de achttienjarige Omar Al Rowaila van Brunei die als eerste eindigde in 27,28 seconden en de negentienjarige Mekhayl Engel van Curaçao die tweede werd in 28,10.
De 24-jarige Amerikaan Justin Ress was de snelste in de prelims met een tijd van 24,24 seconden. De Italiaan Michele Lamberti en de Fransman Yohann Ndoye-Brouard tikten beiden aan in 25,16 seconden. Na een swim-off ging de laatste van zestien plekken in de halve finale naar Lamberti.
Heyns, 19, had op de openingsdag van het mondiale toernooi een personal best (25,63 seconden) gezwommen op de 50 meter vlinderslag. Hij werd 56ste onder de 71 deelnemers. Surinames andere deelnemer Irvin Hoost won zijn beide series, maar op zowel de 50 als 100 meter vrije slag bleef hij boven zijn personal bests.