Wisselkoers gaat langzaam omhoog

In de afgelopen maanden is de koers steeds omhooggegaan terwijl er een overschot is aan US-dollars en er wordt gesteld dat de wisselkoers stabiel is. Er zijn al enkele dagen lange rijen en files bij de pompstations nadat SOL had aangekondigd dat zij voorlopig geen brandstof kan leveren aan de samenleving. Dit komt volgens NDP-parlementariër Stephen Tsang bovenop de ergernissen van het volk.
“Het meest verontrustende is wanneer SOL zegt dat zij geen dollars kan betrekken bij de banken en de cambio’s. Dat wil zeggen dat er een schaarste is”, stelde Tsang tijdens een openbare vergadering in De Nationale Assemblee (DNA).
Hij wilde weten wat de status is van de wisselkoers en als we moeten verwachten dat de wisselkoers verder omhoog zal gaan. Indien de wisselkoers verder omhooggaat zal dit volgens Tsang grote gevolgen hebben voor de prijzen in de winkels. “De koers gaat langzaam omhoog en de onbegrijpelijke maatregelen van de Centrale Bank hebben niet gewerkt. Alleen de banken zijn verrijkt”, zei Tsang.
Hij vindt het vreemd dat de regering beweerd dat er geen geld is. Dit terwijl de directeur van Staatsolie heeft aangegeven dat er maandelijks SRD 250 miljoen wordt gestort voor de overheid. Het meest kwalijke is volgens Tsang dat de president aangeeft dat de gelden gaan naar een fonds en niet de staatskas. Hij wilde weten welk fonds, omdat er hierover niets is gezegd in DNA.
“Als de president aangeeft dat de beloofde acht procent loonsverhoging en vakantiegeld moeten worden aangehouden, omdat koers zal stijgen dan neemt hij een loopje met het volk. De koersen gaan al langzaam omhoog en mensen proberen al twee jaar te overleven met hun salaris”, benadrukte Tsang.
Hij eiste dat de acht procent loonsverhoging en het vakantiegeld op tijd uitbetaald worden en er betere modellen komen om de wisselkoers te beteugelen. “De president beloofde de koers onder de 7 te krijgen. Indien hij dat niet kan waarmaken, is en blijft dit de zoveelste leugen”, aldus Tsang.