Wil de echte generaal opstaan?

Suriname werd afgelopen weekend opgeschrikt door een aanslag. Een aanslag op de rechtsstaat, hoewel er allerlei wilde verhalen de ronde doen. Ik heb helemaal niks tegen wilde verhalen. Onder het genot van een drankje kan ik er in het café smakelijk om lachen als er fictieve gebeurtenissen met fictieve personen in de hoofdrol worden verteld. De complottheorieën die nu rondgaan, bijvoorbeeld dat de regering erachter zou zitten, zijn gevaarlijk. Dat er geschoten wordt en met granaten wordt gegooid, komt de veiligheid van ons land al niet ten goede. En wilde verhalen zaaien alleen maar meer angst. Daar hebben we nu geen behoefte aan.

Veiligheid en defensie heb ik hoog in het vaandel staan. Jarenlang heb ik in het leger gewerkt, en heb zodoende veel van de wereld gezien. Suriname is echter mijn thuis. En thuis moet ik me veilig kunnen voelen. Dat geldt niet alleen voor mij, maar voor alle ruim 600.000 inwoners van ons mooi land. Toen ik nog bij het leger zat, was dat immers mijn voornaamste taak. Wat zeg ik, mijn enige taak. Als ik mensen geen veilig gevoel kon geven, was mijn missie mislukt.Santokhi in IndiaDefensie staat gelukkig hoog op de agenda bij onze president. Santokhi was vorige week in India en vroeg daar om extra assistentie voor ons Nationaal Leger. Ons leger is er voor de veiligheid en bescherming van alle Surinamers. En dat is in de praktijk ook zo. Alleen frustreert het me dat bepaalde overheidsinstanties worden gekoppeld aan politieke partijen. Defensie wordt nu vooral gezien als een kliekje van de NDP. Zo zou het toch niet moeten zijn. Het leger is er voor iedereen.

Dit probleem speelt overigens niet alleen in Suriname. Mijn oog viel op een artikel uit een krant in India. Daarin werd de noodklok geluid. Uit de bellen klonk dat de gewapende troepen van India geen politieke voorkeur hebben en dat heel India (bestuurders en inwoners) ervoor moet zorgen dat dit zo blijft. Het komt de veiligheid van een land zeker niet ten goede als het leger naar een bepaalde politieke partij neigt. Helaas zijn er talloze voorbeelden uit het verleden (wereldwijd) waarbij dit fout is gelopen.

De echte generaalAls je het mij vraagt is het hoog tijd dat de juiste persoon opstaat om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen, zodat we ons in Suriname weer veilig voelen. En met deze, gekscherend betitelde, echte generaal bedoel ik niet de tulpengeneraal Louis van Gaal die ons naar het WK van 2026 gaat leiden. Hoewel Louis hier ongetwijfeld een filosofie over zou hebben. Suriname heeft iemand nodig met een achtergrond bij het leger, die objectief is en die een duidelijke visie heeft over hoe het beter kan in dit land.Rodney Bouterse