Wereldleiders herinneren zich een ‘goedhartige koningin’

Wereldleiders en hoogwaardigheidsbekleders brengen hulde aan koningin Elizabeth II, die op 96-jarige leeftijd is overleden. Ze hebben haar diepe plichtsbesef en haar veerkracht geëerd, evenals het gevoel voor humor en vriendelijkheid van de koningin.De Franse Emmanuel Macron leidde de eerbetoon en herinnerde zich “een goedhartige koningin” die “een vriend van Frankrijk” was.De Amerikaanse president Joe Biden ontmoette Hare Majesteit 40 jaar geleden voor het eerst en beschreef haar als “meer dan een monarch – ze definieerde een tijdperk”. Terugdenkend aan zijn bezoek aan het Verenigd Koninkrijk in 2021 als president, zei Biden: “Ze charmeerde ons met haar humor, ontroerde ons met haar vriendelijkheid en deelde genereus haar wijsheid met ons”.”Koningin Elizabeth II was een staatsvrouw met een ongeëvenaarde waardigheid en standvastigheid die het fundament van de Alliantie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten heeft verdiept. Ze heeft geholpen onze relatie speciaal te maken”, voegde Biden eraan toe.De Chinese president Xi Jinping betuigde “oprechte deelneming aan de Britse regering en het Britse volk” na de dood van de koningin en voegde eraan toe: “Haar heengaan is een groot verlies voor het Britse volk.”Canada – waar koningin Elizabeth staatshoofd was – heeft tijdens haar regeerperiode 12 premiers gezien. Een emotionele Justin Trudeau – die de koningin al tientallen jaren kent en haar voor het eerst ontmoette als kind toen zijn vader premier was – zei dat ze “een duidelijke diepe en blijvende liefde voor Canadezen had”.”In een gecompliceerde wereld brachten haar gestage gratie en vastberadenheid ons allemaal troost”, zei de premier, eraan toevoegend dat hij hun “gesprekken” zou missen waar ze “bedachtzaam, wijs, nieuwsgierig, behulpzaam, grappig en nog veel meer” was. “Ze was een van mijn favoriete mensen in de wereld, en ik zal haar zo missen”, zei hij terwijl hij zijn tranen inhield.”Koningin Elizabeth II zal herinnerd worden vanwege haar liefde voor en toewijding aan het Gemenebest, waarvan ze een gepassioneerde supporter en leider was,” zegt de Caribische Gemeenschap (Caricom) in een verklaring. Volgens Caricom-voorzitter, president Chan Santokhi, was Koningin Elizabeth II de enige constante in een wereld van ooit eindigende verandering. “Tijdens haar 70-jarige regering was Hare Majesteits toewijding aan dienstbaarheid en plichtsbetrachting een uitstekend voorbeeld voor iedereen.”

‘Een buitengewone persoonlijkheid’Over de hele wereld zijn vlaggen tot halfstok gestreken, ook bij de Europese Commissie in Brussel, België.De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, zei dat het “empathie en vermogen van de koningin om contact te maken met elke voorbijgaande generatie, terwijl ze geworteld bleef in de traditie die echt belangrijk voor haar was, een voorbeeld was van echt leiderschap”.Koningin Margrethe II van Denemarken, nu ’s werelds enige regerende vrouwelijke monarch, schreef aan koning Charles om haar medeleven te betuigen. “Ze was een torenhoge figuur onder de Europese vorsten en een grote inspiratie voor ons allemaal”, schreef ze. Ze noemde het 70-jarige bewind van de koningin in moeilijke en positieve tijden een “ongekende en opmerkelijke prestatie”.Koning Willem-Alexander van Nederland – de vijfde neef van koningin Elizabeth – zei dat hij en koningin Maxima de “standvastige en wijze” monarch met “diep respect en grote genegenheid” herdachten.De Zweedse koning Carl XVI Gustaf, ook een verre verwant van Hare Majesteit, zei: “Ze is altijd dierbaar geweest voor mijn familie en een waardevolle schakel in onze gedeelde familiegeschiedenis.”En de Belgische koning Filip en koningin Mathilde zeiden dat ze “een buitengewone persoonlijkheid was… die tijdens haar regeerperiode waardigheid, moed en toewijding toonde”.De Duitse bondskanselier Olaf Scholz bracht hulde aan de “prachtige humor” van de koningin en zei in een verklaring dat “haar inzet voor de Duits-Britse verzoening na de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog onvergetelijk zal blijven”.De Indiase premier Narendra Modi herinnerde zich zijn “memorabele ontmoetingen” met de vorst tijdens twee bezoeken aan het Verenigd Koninkrijk. “Ik zal haar warmte en vriendelijkheid nooit vergeten”, twitterde hij. “Tijdens een van de bijeenkomsten liet ze me de zakdoek zien die Mahatma Gandhi haar op haar bruiloft had gegeven. Ik zal dat gebaar altijd koesteren.”Koning Salman van Saudi-Arabië en kroonprins Mohammed bin Salman betuigden hun condoleances, waarbij de koning haar omschreef als “een rolmodel voor leiderschap dat in de geschiedenis zal worden vereeuwigd”.

‘Een geruststellende aanwezigheid’Als monarch gedurende zeven decennia beleefde koningin Elizabeth tijden van buitengewone verandering, en dit werd weerspiegeld in verschillende eerbetonen.Macron merkte op dat ze “meer dan 70 jaar de continuïteit en eenheid van de Britse natie belichaamde” en de voormalige Amerikaanse president Barack Obama merkte op dat ze “tijden van voorspoed en stagnatie doormaakte – van de maanlanding tot de val van de Berlijnse muur”.De Japanse premier Fumio Kishida sprak zijn “diepe verdriet” uit. “De dood van de koningin, die Groot-Brittannië …