‘We zijn ready om de job te klaren’

Tekst en beeld Ricky Wirjosentono
PARMARIBO — Alle vier coaches wier team zondag begint aan de play-offs in de vrouwen hoofdklasse van de Surinaamse Basketbal Associatie (SBA) zeggen vol vertrouwen de wedstrijd tegemoet te gaan.De Yellow Birds spelen zondagmiddag om zes uur eerste wedstrijd in de serie van drie ontmoetingen tegen SCVU. Birds wil haar titel prolongeren. In de reguliere competitie is het team onder leiding van Wilfred Gallant ongeslagen gebleven. “In de tweede ronde van de competitie hebben wij flink wat tegenstand gehad en wij verwachten dat het in de play-offs moeilijker wordt.”

“We weten dat De Arend fysiek sterke spelers heeft. Maar we gaan dat compenseren met onze snelle aanval“
WBC-coach Ryan Jambo
Verrassing
Maar Gallant heeft vertrouwen in het team dat gebalanceerd is met goede jonge speelsters en een aantal routiniers. In de verkorte basketbalcompetitie haalde Yellow Birds altijd de honderd punten. Gallant zegt dat het team zich minimaal heeft voorbereid op de eerste ontmoeting tegen. “We hebben niets extra gedaan. Er zijn wel verbeterpunten aangebracht in de algemene ronde. We onderschatten in de play-offs geen enkele tegenstander, maar zijn ready om de job te klaren.” 
Voorafgaand treffen De Arend 1 en BCW elkaar in dezelfde klasse. Coach Lucien Nijman van SCVU zegt dat zijn team zich optimaal heeft voorbereid. “Birds is de favoriet en we moeten er alles aan doen om voor een verrassing te zorgen. We weten allemaal dat in play-offs heel anders wordt gespeeld. Dus het wordt een mooie wedstrijd.”
Tegenvaller
De Arend I is gedurende de reguliere competitie als derde geëindigd achter BCW. De onderlinge winst en verliespartijen slaan uit in het voordeel van de club uit Wanica. Ryan Jambo die de dames deze traint zegt dat wegens de aanhoudende regen zijn team niet goed is voorbereid. Hij kijkt naar alternatieve locaties om toch enkele spelsituaties te simuleren.
“Een grote domper in het team van BCW is dat de centrumspeelster Monifa Beide een enkelblessure heeft en voor enkele weken uit de roulatie is, maar dat wordt wel opgelost”, verzekert de coach. Voor game 1 hebben wij een plan. We weten dat De Arend fysiek sterke spelers heeft. Maar we gaan dat compenseren met onze snelle aanval. Het wordt onze eerste play-offs wedstrijd ooit. Dus we gaan ervoor.”
Samen spel
Andy Hooghart, coach van De Arend I, weet dat BCW er alles zal doen om game 1 te winnen en de druk op zijn team zal zetten. Maar zijn team is ‘ready’ om een mooie wedstrijd neer te zetten. “Ik kijk natuurlijk positief naar game 1. Niets kan verkeerd verlopen als wij ons houden aan ons speel plan.” Hooghart hoopt dat zijn beste speelster Gabriëlle Marica, de sterren van de hemel zal spelen om de druk van het team af te krijgen. “Niet alleen zij moet de taken uitvoeren. We geloven in goed samen spel. Dan kunnen we veel bereiken.”