‘We zijn geen nakomelingen van de kolonisators’

Educatief project voor scholen bij herdenking 177 jaar boeroes in Suriname
Tekst en beeld Tascha Aveloo
NIEUW AMSTERDAM — “Let wel: we zijn geen nakomelingen van de kolonisators, plantage-eigenaren die slaven hielden op de plantages toen. En die vonden trouwens de komst van de boeren ook niet fijn en hebben geprobeerd hen tegen te werken”, vertelt Erick Rijsdijk van Stichting Sranan Boeroes. “We zijn dus ook geen bakra’s, geen p’tatas, we zijn afstammelingen van letterlijk boeren. Unu na Sranan man.”
Hij staat bij Stichting Openlucht Museum Fort Nieuw Amsterdam (Sofna), met commissaris van de stichting Vanesse Wong A Ton. Zij coördineert het project dat de stichting heeft geïnitieerd ter herdenking van 177 jaar Boeroe’s in Suriname. Het is een educatieve dag voor enkele scholen. Het is 20 juni 177 jaar geleden dat 384 arme Nederlandse boeren naar Suriname kwamen.

“Dit is een moment om in de openlucht een les in geschiedenis en cultuur te krijgen, weg van het statische van een klas”
Vanesse Wong A Ton
Opgenomen in samenleving
Zes VOJ scholen zijn geselecteerd voor het project: drie van Paramaribo en drie van andere districten. Twee van het totaal gaan naar het openlucht museum. Leden van de stichting zullen de andere vier scholen bezoeken en vertellen over de komst, ontwikkeling en integratie van de boeroes in de Surinaamse samenleving. Het wordt een presentatie van 45 minuten. “Op basis van de gegeven informatie en richtlijnen moeten de leerlingen een opstel maken. De school met het beste opstel die krijgt een prijs”, zegt Wong A Ton.
Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met het Directoraat Cultuur. “Dit is een moment om in de openlucht een les in geschiedenis en cultuur te krijgen, weg van het statische van een klas.” Volgens Wong A Ton is zo een dagtrip bijzonder inspirerend voor de studenten bij het maken van hun schoolopdrachten. “Vaak krijgen ze volgens hun curriculum opdrachten over geschiedenis en cultuur en dan is dit een mooie gelegenheid om met aanschouwelijk materiaal te laten zien en horen over deze onderwerpen.” Volgens het bestuurslid, zelf nazaat van de boeroe’s, is deze groep nu echt geïntegreerd in de samenleving.
Vertellers
De stichting is in 2008 opgericht en heeft tot doel onder andere om het erfgoed van de boeroe’s te behouden en de geschiedenis levend te houden. Maar waarom? “Iemand zei me laatst: ‘den boeroe e keba’. Maar…. den boeroe no e keba. We zijn nu veelal gemixt met andere bevolkingsgroepen. Namen als Van Dijk, Veldhuizen, Veldkamp, Loor, die blijf je tegenkomen. Maar ook Sitalsing want Sitalsing haar moeder is Loor. Zo heb je tal van andere namen in de stamboom”. Ze zijn van huidskleur veranderd en zijn niet allemaal meer boeren, maar ze zijn er nog.
Sofna-directeur Gerard Alberga kijkt naar de rondlopende leerlingen en toeristen. De kinderen krijgen de verhalen over de verschillende bevolkingsgroepen en culturen te horen van verhalenvertellers. “We hebben een project gedaan samen met het Amsterdam Museum waarbij vertellers zijn opgeleid door Nederlandse en Surinaamse vertellers. Uit die groep van ongeveer vijftig hebben we gevraagd om te komen helpen bij dit project.” De vertellers variëren van gepensioneerde leerkrachten, touroperators tot zelfs een jurist. Alberga noemt het een mooi project met een samenwerking waarbij Defensie zorgt voor vervoer en Cultuur voor de leerlingen.
Lees het volledig artikel in de weekendeditie van