‘We Love Gotong Royong’ laat kracht van cultuur zien

Tekst en beeld Tascha Aveloo
LELYDORP — De wijk bekend als Dian Dessa te Lelydorp betaat dertig jaar. Er wonen ruim 170 gezinnen. Dian Dessa is ontstaan nadat de gelijknamige stichting een aanvraag deed voor een stuk grond voor leden die in woningnood verkeerden.

“Het geheel is ook een ode aan de kracht, de volharding en offers die de gemeenschap heeft gebracht om zichzelf te ontwikkelen”

“We hebben toen vanuit de Javaanse samenwerkings- en ontwikkelingsfilosofie ‘de gotong royong’ gewerkt. Samen het maagdelijk bos opengekapt, een wegennet aangelegd op basis van de perceelverdeling en daarna licht, water en recentelijk nog een wifi aansluiting ter hand genomen”, zegt stichtingsvoorzitter Edward Redjopawiro.
Om uiting te geven aan de kracht van deze culturele norm en waarde is besloten om in de wijk een monument op te zetten. Het Gotong Royong monument heeft de vorm van een dian (kokolampu), net als het logo van de stichting. En de zin  ‘We Love Gotong Royong’ wordt er groot bij geplaatst.
Redjopawiro: “Het geheel is ook een ode aan de kracht, de volharding en offers die de gemeenschap heeft gebracht om zichzelf te ontwikkelen.” Hij hoopt dat het monument de kracht en capaciteit van deze cultuurgedachte zal laten zien aan de rest van Suriname. Over enkele weken wordt het eindresultaat onthult.