VS zet moederbedrijf TikTok voor het blok: kies tussen verkoop en verbod

De Amerikaanse regering wil dat TikTok-moederbedrijf ByteDance zijn populaire filmpjesapp verkoopt. Doet het bedrijf dat niet, dan volgt mogelijk een verbod, meldt The Wall Street Journal donderdag.
TikTok ligt onder vuur sinds het bedrijf toegaf dat bepaalde werknemers toegang hadden tot gegevens van gebruikers in de Verenigde Staten en Europa. Steeds meer landen verbieden het gebruik van het sociale netwerk op de werktelefoons van hun personeel, uit angst voor datadiefstal en spionage.
De Amerikaanse commissie CFIUS bekijkt het plan waarmee TikTok zorgen over de nationale veiligheid in de VS wil wegnemen. In dat plan staat onder meer dat het techbedrijf Oracle de gegevens van Amerikaanse TikTok-gebruikers gaat beheren. Ook wordt een door de VS goedgekeurde raad van toezicht aangesteld.
TikTok vindt dat een gedwongen verkoop de veiligheidszorgen niet wegneemt. Met een andere eigenaar worden de data nog steeds in China opgeslagen, legde een TikTok-woordvoerder uit in gesprek met The Wall Street Journal.
Het Amerikaanse ministerie van Financiën, dat CFIUS leidt, wilde niet reageren.