VS zet ex-president Paraguay op de zwarte lijst wegens corruptie

De Verenigde Staten beschuldigen de voormalige Paraguayaanse president Horacio Cartes van “aanzienlijke corruptie” bij het belemmeren van een transnationaal strafrechtelijk onderzoek, aldus een verklaring van de Amerikaanse ambassade in de hoofdstad Asuncion op vrijdag.
De verklaring van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, leidde tot verontwaardiging van politieke tegenstanders van Cartes, die van 2013 tot 2018 president was van Paraguay.
Cartes, die beschouwd wordt als een van de rijkste mannen van Paraguay, heeft onlangs zijn kandidatuur aangekondigd om de regerende Colorado Partij te leiden om de verkiezingen in december te winnen.
“Voormalig president Cartes heeft een belangrijk internationaal onderzoek naar transnationale misdaad belemmerd om zichzelf en zijn criminele handlanger te beschermen tegen mogelijke vervolging en politieke schade,” aldus de verklaring.
“Deze daden maakten Cartes’ onlangs gedocumenteerde betrokkenheid bij buitenlandse terroristische organisaties en andere door de V.S. aangewezen entiteiten mogelijk en bestendigden die de veiligheid van de Verenigde Staten tegen transnationale misdaad en terrorisme ondermijnt en de regionale stabiliteit bedreigt,” aldus de korte verklaring.
De 66-jarige Cartes, die eigenaar is van een tabaksonderneming en een uitgestrekt detailhandelsimperium, reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar van persbureau Reuters.
Zijn drie volwassen kinderen, Juan Pablo, Sofia en Maria Sol, zijn ook gesignaleerd wegens deelneming aan corrupte handelingen, voegde de verklaring van Blinken eraan toe. Zijn zuster Sarah, zijn zakenpartner bij verschillende projecten, werd er niet in vermeld.
“Dit is schokkend nieuws voor het land,” zei oppositie-senator Esperanza Martinez in een telefonisch interview, en bekritiseerde het bureau van de procureur-generaal omdat het geen actie ondernam.