VS bereid om Chinese luchtvaartmaatschappijen te verbieden die vluchten over Rusland gebruiken – NYT

Het Amerikaanse transportdepartement overweegt een verbod op het gebruik van het Russische luchtruim door Chinese luchtvaartmaatschappijen om passagiers naar de VS te vliegen, vertelden drie functionarissen van de regering van president Joe Biden aan de New York Times.
Een bevel dat Chinese concurrenten verplicht zich te houden aan dezelfde beperkingen waarmee Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen worden geconfronteerd, werd naar verluidt afgelopen maandag gepresenteerd aan het nationale veiligheidsteam en anderen.
Het voorstel is het resultaat van lobbywerk door Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen, die jaarlijks tot 2 miljard dollar aan marktaandeel verliezen aan buitenlandse concurrenten die niet onderworpen zijn aan het verbod om over Russisch grondgebied te vliegen, aldus de brancheorganisatie Airlines for America. Een woordvoerster van de groep bevestigde dat ze wil dat de regering-Biden “actie onderneemt om ervoor te zorgen dat buitenlandse luchtvaartmaatschappijen die Rusland overvliegen niet vertrekken, landen of doorreizen via Amerikaanse luchthavens.”