‘Vreemde’ inbezitname verbeurd verklaard pand accountantsbureau Orion

Wilfred Leeuwin
PARAMARIBO — Het door de kantonrechter verbeurd verklaarde pand van het accountantskantoor Orion is sinds afgelopen donderdag in bezit genomen. De inbezitname geschied klaarblijkelijk door de politie en in het pand aan de Brokopondolaan zal een onderzoeksunit van het Korps Politie Suriname (KPS) worden ondergebracht. Het pand is verbeurd verklaard bij vonnis dat is gewezen tegen ex-governor Robert van Trikt van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en diens accountantspartner Ashween Angnoe.

“Er zijn daar activiteiten gaande maar niemand laat weten in wiens opdracht”
raadsman Irvin Kanhai
Volgens het vonnis van kantonrechter Maytrie Kuldip Singh geldt de verbeurdverklaring als een verhaalmethode voor de schade die de staat heeft geleden bij transacties en opdrachten die Orion heeft uitgevoerd in opdracht van de CBvS tijdens de periode dat Van Trikt governor was.
Irvin Kanhai, raadsman van Van Trikt en Angnoe, verklaart dat al vanaf donderdagavond gebleken is dat het pand is opengebroken. Hij heeft zijn cliënten geadviseerd aangifte te doen bij de politie. “Er zijn daar activiteiten gaande maar niemand laat weten in wiens opdracht. Er is beroep aangetekend tegen het vonnis en in strafzaken geldt dat mijn cliënten nu de status van verdachten hebben en er pas op de plaats gemaakt moet worden. Er kan niet zonder meer tot uitvoering van het vonnis worden overgegaan”, zegt Kanhai
Opheldering gevraagd
De jurist heeft nu de procureur-generaal in een brief om opheldering gevraagd. Ik heb officiële stukken nodig van de pg. Als blijkt dat de in beslagname en de ontruiming in opdracht van het Openbaar Ministerie hebben plaatsgevonden, zal ik een kortgeding aanhangig maken tegen haar waarin wordt gevraagd om correctie en schadeherstel”, zegt de jurist.
Kanhai zegt dat er dossiers uit het gebouw worden weggedragen en andere spullen die het persoonlijk eigendom zijn van zijn cliënten. “Er zijn confidentiële dossiers van cliënten van Orion en die liggen nu gewoon op straat of ergens onbeheerd. Dit kan en mag niet gebeuren.”
Kanhai vindt dat families van zijn cliënten in de gelegenheid gesteld hadden kunnen worden om persoonlijke spullen op te halen. “In elk geval vind ik dat hier de zaak recht getrokken en hersteld moet worden omdat het vonnis nu niet uitgevoerd kan worden totdat het Hof van Justitie het hoger beroep in behandeling heeft genomen en een uitspraak heeft gedaan.”
Blauwe kentekens
Vernomen wordt dat toen bleek dat het pand werd ingenomen, de beheerder zich erheen heeft begeven. Hij zou met politiegeweld zijn verwijderd van de plaatst. Kanhai zegt dat er voertuigen zijn gesignaleerd met blauwe kentekens en politiemannen. “Of de politieleiding of de pg opdracht hiervoor heeft gegeven weet ik niet”, zegt de jurist.
Een van de reden waarom beroep is aangetekend tegen het vonnis, is dat verbeurd verklaarde panden en goederen direct te maken moeten hebben met het delict of strafbaar feit waarvoor de verdachten zijn veroordeeld. Het pand van Orion bestaat al veel langer dan voordat er sprake was van enige betrokkenheid van het accountantsbureau bij de kwestie van de centrale bank.
Overigens staat in het vonnis niet het adres van Orion aan de Brokopondolaan vermeld maar het woonadres van, van Trikt. De vraag is dan ook of nu met deze ‘vreemde handeling’ bij het gebouw aan de Brokopondolaan ook in beslagname zal plaatsvinden bij de woning van Van Trikt waar zijn gezin woonachtig is.