‘Voorbereidingen om Cubaanse NICU-verpleegkundigen aan te trekken’

Kinderartsen, de directie van Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) en de minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin, hebben gisteren afspraken gemaakt om snel verpleegkundigen aan te trekken voor de Neonatal Intensive Care Unit (NICU). Kinderartsen hadden de bewindsman eerder via een schrijven laten weten, dat de neonatale zorg momenteel in gevaar verkeert. Hierdoor is de neonatalezorg in een code zwart terechtgekomen. Het afkondigen van een code zwart voor de afdeling, heeft te maken met het wegtrekken van gekwalificeerd personeel. Hierdoor moesten de NICU-bedden grotendeels gesloten worden.
Volgens de kinderartsen, moet dit probleem op het hoogste niveau aangepakt worden. Ramadhin heeft ook spoedig ingegrepen in de situatie. De bewindsman zegt tegenover een deel van de media, dat er vanwege AZP een delegatie wordt voorbereid om NICU-verpleegkundigen aan te trekken uit Cuba. Daarnaast is er ook bij andere ziekenhuizen aangeklopt, om hulp te bieden.
Via adviseur Marc Sprenger worden ook instanties in Nederland aangeboord om de gespecialiseerde verpleegkundigen in AZP in te zetten. Hoewel er voorbereidingen getroffen zijn om de situatie te verhelpen, blijft de code zwart voorlopig nog gehandhaafd. Ramadhin spreekt de hoop dat er spoedig gekwalificeerd personeel beschikbaar is. Ook verwacht hij, dat er binnen enkele weken extra personeel uit het buitenland naar Suriname kan komen.
Kinderartsen stelden in de brief aan Ramadhin, dat het wegtrekken van gekwalificeerd personeel van deze afdeling van de zorg, ook te maken heeft  een salarisaanpassing die uitblijft. De kinderartsen stelden dat een dringende interventie van Ramadhin ook nodig is voor een salarisaanpassing voor de verpleging, zodat het gekwalificeerd personeel kan worden behouden. In dat kader zegt Ramadhin, dat dinsdag aanstaande, er een onderhoud zal zijn tussen de directie van het AZP, de Raad van Commissarissen van AZP en de minister. Ramadhin heeft in afwachting van een nieuwe loonreeks voorgesteld, een voorstel te doen voor aanpassing van toelagen voor de specifieke groep zorgwerkers.
The post ‘Voorbereidingen om Cubaanse NICU-verpleegkundigen aan te trekken’ .. ………… (.)

Lees verder

Bron: . Suriname