Voor in nieuw jasje gestoken Gov.sr staat burger centraal

De burger staat centraal, dat is het uitgangspunt van de overheidswebsite Gov.sr, die in een nieuw jasje is gestoken. President Chandrikapersad Santokhi heeft vrijdag 15 juli met een ‘druk op de knop’ de vernieuwde website gelanceerd. Hij werd vergezeld door first lady Mellisa Santokhi-Seenacherry. Het ging om de technische lancering – die plaatsvond in het perscentrum van het Kabinet van de President – en tevens de eerste fase van het project. De nieuwe Gov.sr moet uiteindelijk maandag 18 juli online te bereiken zijn voor de samenleving.
Het project heeft zes maanden geduurd en was een initiatief van het onderdirectoraat e-Government. Onderdirecteur Prewien Ramadhin spreekt van een complexe onderneming. “Een complex project, waarbij alle 17 ministeries betrokken zijn geweest samen met het Kabinet van de President, Kabinet van de Vicepresident, het Instituut van de First Lady en de Communicatie Dienst Suriname. Een diversiteit met uitdagingen. Ik ben trots op eenieder”, aldus Ramadhin.
De nieuwe Gov.sr biedt meer dan de oude website. Het is naar wens van de regering gebouwd op basis van de burger als centraal punt. De pagina is vooral gebruiksvriendelijk. Nieuw is het Burgermeldpunt, waar burgers de overheid gemakkelijk kunnen bereiken voor het verschaffen van informatie en stellen van vragen. Waar nodig zal de centrale desk de binnengekomen meldingen doorgeleiden naar de juiste instantie.
Een trackingsysteem, die tijd en aanpak laat zien, zal ook dienen om overheidsdiensten te verbeteren. Verder biedt Gov.sr haar eerste e-services aan middels online formulieren. Men kan zich registreren voor bijvoorbeeld de aanvraag van een dienstverlening of goedkeuring natrekken. 
De webbeheerders Dionne Sumter en Samuel Jabini van de voorlichtingsafdelingen van respectievelijk het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en Justitie en Politie, zijn tevreden met de nieuwe overheidspagina. De twee departementen zullen binnenkort ook onlinediensten bieden aan de samenleving.