Voetbaltalent Jamilhio Rigters geeft niet op

Jamilhio Rigters heeft geen profcontract bij de Zweedse tweede divisie ploeg, Norrby IF, weten af te dwingen. De aanvaller van de nationale voetbalselectie en Robinhood werd ruim vier weken geleden uitgenodigd om stage bij de Europese club te lopen naar aanleiding van zijn opmerkelijke prestaties bij Natio en de lokale competitie. Het was voor hem meteen een uitgemeten kans zich te bewijzen en mogelijk een avontuur in het buitenland te beginnen. Dat doel werd jammer genoeg niet behaald.
Clubcoach en Natio assistent-bondscoach Roberto Gödeken bevestigt het nieuws. Zondag mocht de vedette vanaf de reservebank invallen en droeg hij ook bij aan de belangrijke overwinning op koploper Inter Moengotapoe. “Wij hebben hem goed ontvangen,” zegt de oefenmeester desgevraagd. De rood-groene formatie was bijzonder ingenomen dat één van haar spelers deze kans heeft gehad. “Het is belangrijk dat hij eruit geleerd heeft hoe het is om in zo’n situatie terecht te komen. Als hij een volgende keer weer zo’n kans krijgt weet hij dan precies waar het om gaat.”
De oefenmeester erkent dat zijn pupil teleurgesteld is, maar het hoofd niet laat hangen. “In die korte periode heeft hij veel kunnen opsteken en is hij een ervaring rijker.” Naar verluidt had Rigters behoorlijk veel concurrentie op zijn geliefde positie als linkervleugelaanvaller.
Verder moest de linkspoot na aankomst in Zweden meteen aan de bak voor zijn eerste oefenpartij tegen een sterke tegenstander. “In principe heeft zijn team de hele ontmoeting op eigen helft moeten voetballen, waardoor hij nauwelijks aan voetballen kwam. Voor hem was het moeilijk om zich meteen te laten gelden.”
Rigters merkte volgens Gödeken op dat de spelers bij de Zweedse ploeg keihard werken tijdens de trainingen en wedstrijden. Voor de oefenmeester is dat een duidelijke signaal naar de lokale voetballers. “Wij kennen de Surinaamse mentaliteit, waarbij spelers niet optimaal komen opdagen tijdens de trainingen en als ze er zijn geven zij niet honderd procent.”
Volgens Gödeken is het daarom van eminent belang dat er een mentaliteitsombuiging plaatsvindt bij de Surinaamse spelers om harder hun best te doen. “Bij Robinhood zijn wij ook bezig met de individuele ontwikkeling van elke speler en dat gaan wij voortzetten. Het gaat niet alleen om hen beter te maken, maar het is belangrijk dat elke speler die in zo’n positie wil komen harder zal moeten werken”, benadrukt de oefenmeester.
De stageplek van Rigters kwam tot stand door voetbalscout Toney Pengel, die videomateriaal aan de Zweedse vereniging aanbood. Norrby was specifiek opzoek naar een linkervleugelaanvaller. Rigters zou indien hij een goede indruk had gemaakt een eenjarig contract kunnen afdwingen met de optie tot verlenging. Het jeugdige talent werkte in de eerste weken individuele trainingen af in Nederland alvorens hij naar Zweden afreisde.